ZDRAVA HRANA

NAMIRNICE KOJE VAM MOGU POMOĆI U LEČENJU ANEMIJE

Anemija je stanje koje se javlja kod osoba koje imaju manjak crvenih krvnih zrnaca, a takodje se povezuje i sa niskim hemoglobinom. Crvena krvna zrnca imaju važnu ulogu u našem organizmu jer doprinose tome da se kiseonik transportuje od pluća do tkiva, a ugljen-dioksid u suprotnom smeru.

Šta je to anemija

Anemija je stanje koje se javlja kod osoba koje imaju manjak crvenih krvnih zrnaca, a takodje se povezuje i sa niskim hemoglobinom. Crvena krvna zrnca imaju važnu ulogu u našem organizmu jer doprinose tome da se kiseonik transportuje od pluća do tkiva, a ugljen-dioksid u suprotnom smeru.

Osobe koje imaju anemiju suočavaju se sa odredjenim brojem simptoma poput umora, iscrpljenosti, blede kože, hladnoće… Do svih ovih simptoma dolazi zbog poremećaja u radu vaših organa jer ne dobijaju dovoljnu količinu kiseonika i zbog toga ne funkcionišu kako treba.

Ima više različitih oblika anemije i svaka ima svoj uzrok. Anemija se može javiti kao trenutno ili dugoročno stanje, kao blago ili teško stanje, i može biti od lakših do težih oblika. U većini slučajeva anemija se javlja kao posledica više uzroka.

Kako prepoznati znake anemije? Simptomi anemije su različiti i zavise od uzroka, kao i od ozbiljnosti stanja u kome se osoba nalazi. Može se desiti da u ranoj fazi nemate nikakve simptome ili da imate veoma blage simptome. Ukoliko simptomi postoje, najčešće se manifestuju poput umora, nepravilnog rada srca, blede kože, slabosti, vrtoglavice, bola u grudima, glavobolje, hladnih ruku i nogu…

PROČITAJTE JOŠ KOJE TO NAMIRNICE MOGU DA VAM POMOGNU DA OJAČATE SVOJ IMUNITET

Namirnice koje pomažu u lečenju anemije

1.KUPINA

Kupine se zbog svojih izuzetnih lekovitih osobina smatraju super hranom. Bogate su antioksidansima kao što su antocijan, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina… Kupine sadrže puno vlakana i dosta voćnog šećera. Od minerala sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, gvoždja, magnezijuma i fosfora.

Lekovita svojstva kupine su višestruka jer kupine jačaju imunitet, regulišu probavu, održavaju zdravlje srca, imaju antikancerogena svojstva, dobar su antioksidans… Konzumiranjem kupina u umerenim količinama možete dosta da doprinesete svom zdravlju i da preventivno delujete u sprečavanju nekih zdravstvenih tegoba.

Pored svih svojih lekovitih osobina koje poseduju kupina se preporučuje i osobama koje pate od anemije. Redovnim konzumiranjem umerene količine kupina dnevno, možete znatno da poboljšate svoju krvnu sliku u narednih mesec dana. Kupina i kupinovo vino su prirodni lekovi za obnovu crvenih krvnih zrnaca i mogu znatno pomoći kod anemije.

2.BOROVNICA

Borovnica je izuzetno hranljiva i lekovita namirnica. Zbog svojih dobrih nutritivnih osobina koje poseduje, borovnica je idealna za ljudsku ishranu. Dobar je antioksidans, ima malo kalorija, pomaže kod bržeg oporavka posle teških bolesti i poboljšava krvnu sliku.

Jedna šolja borovnica dnevno (oko 150 grama) može da učini da vaše zdravlje bude na zavidnom nivou. Ako konzumirate ovu količinu borovnica dnevno, prema nekim studijama možete da smanjite rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti do 15% u kratkom vremenskom periodu.

Sadržaj vlakana u 100 grama borovnica je 2,4 grama, a takodje ima i visok procenat vitamina C, vitamina K i mangana. U porciji od 100 grama ima 57 kalorija, oko 14,49 grama ugljenih hidrata i visok procenat vode.

Prema nekim istraživanjima, antocijanini koji se nalaze u borovnicama, uspešno se bore protiv ćelija raka, pa bi zbog ove činjenice osobe koje su obolele od malignih bolesti trebalo da uvrste borovnicu u svoju ishranu.

Borovnica je dobar saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Redovnim konzumiranjem borovnice možete sniziti loš (LDL) holesterol i sprečiti zakrčenje krvnih sudova i nastanak tromba.

Konzumiranjem borovnice možete regulisati krvni pritisak i tako sprečiti moždani i srčani udar.

Osobe koje boluju od dijabetesa bi mogle da konzumiraju borovnicu zbog činjenice da sadrži nizak glikemijski indeks. Zbog toga borovnice imaju pozitivan efekat na regulisanje šećera u krvi.

3. DINJA

DINJA je jednogodišnja zeljasta biljka i poreklom je iz Azije i Afrike. Velika dilema se vodi oko toga da li je dinja voće ili povrće. Dinja (lat. Cucumis melo) spada u porodicu Cucurbitaceae, pa bi zato trebala da se smatra povrćem, ali mnogi takodje smatraju da je dinja voće. Dinja se naziva još dina, melon, pekun, pipun i pepun.

Pored lubenice i dinja je još jedna ukusna, osvežavajuća i niskokalorična namirnica, koja osim svih ovih osobina, poseduje i mnoga lekovita svojstva. Dinja predstavlja idealno rešenje da se rashladite u toku letnjih vrućina.

Zbog svojih dobrih nutritivnih osobina, dinja osim što je veoma hranlljiva ima i blagotvorno dejstvo na vaš organizam. Dinja ne goji, osvežava i prepuna je hranljivih sastojaka koji su potrebni za normalan rad vašeg organizma.

Dinja je izuzetno lekovita namirnica čijim konzumiranjem možete uticati preventivno na niz stvari i tako poboljšati svoje zdravstveno stanje. Dobra je za jačanje organizma i treba je jesti češće u periodu kada je najviše ima u prodaji.

4. JAGODA

Pored lepog izgleda i veoma prijatnog ukusa, jagode imaju i vrlo pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje. Jagode sadrže malo kalorija i dosta hranljivih sastojaka pa se svakako preporučuju svima koji žele da imaju vitku liniju i bolje zdravlje.

Jagode su bogate vitaminima i mineralima. Bogate su vitaminom C koji je odličan u borbi protiv virusa i upala jer ima dobre antioksidativne osobine i koji je presudan za jak imunitet i zdravlje kože. Sedam do osam jagoda dnevno je dovoljno da organizam dobije dovoljne dnevne količine vitamina C.

Osim vitamina C, jagode sadrže i dobre količine vitamina B9, odnosno folne kiseline koja je veoma bitna za normalnu funkciju ćelija. Zbog ove osobine konzumiranje jagoda se preporučuje starijim osobama i trudnicama. Kalijum u jagodama utiče na održavanje krvnog pritiska na normalnom nivou i na zdravlje mišića. U manjim količinama jagode sadrže vitamine K, E i B6 kao i magnezijum, gvoždje, bakar i fosfor.

Jagode pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Višak šećera u krvi je veliki rizik od pojave gojaznosti, dijabetesa i dosta utiče na promenu raspoloženja. Samo jedna porcija jagoda dnevno može dosta da vam pomogne kod ovih problema jer će regulisati nivo šećera u krvi.

Jagode smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovnim konzumiranjem jagoda možete smanjiti nivo lošeg holesterola u organizmu i tako preventivno delovati, odnosno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jagode sadrže dosta vlakana i kalijuma, koji su dobri saveznici za zdravlje srca i normalan krvni pritisak.Jagode su dobar izvor vitamina C i imaju dosta antioksidanasa,zbog toga su veoma pogodne za jačanje IMUNITETA.

5. KAJSIJA

Plod kajsije je veoma koristan za ljudsku ishranu, pa je zato i veoma cenjen. Zbog skladnog hemijskog sastava i zbog sadržaja mnogih drugih materija koje su neophodne jednom ljudskom organizmu, plod kajsije ima široku primenu u ljudskoj ishrani, a isto tako ima i mnoga lekovita svojstva.

Plod kajsije sadrži dosta minerala i vitamina pa je kao takav veoma koristan i pogodan za ljudsku ishranu. Može da se konzumira u svežem i sušenom obliku ali i u preradjenom obliku kao pekmez, džem, marmelada, slatko, sok ili rakija.

Redovnim konzumiranjem kajsije možete preventivno uticati i sprečiti ili rešiti niz zdravstvenih tegoba. Zbog sastojaka kojim obiluje, kajsija je izuzetno hranljiva, i što je najbitnije lekovita namirnica. Par kajsija dnevno je dovoljno da poboljšate svoje zdravlje.

Kajsija pomaže kod snižavanja holesterola i samim tim poboljšava zdravlje srca. Sadrži i kalijum koji doprinosi boljem radu srčanih mišića. Suva kajsija zbog sastojaka koje sadrži, preporučuje se osobama koje pate od raznih srčanih problema.

Zbog toga što je kajsija bogata antioksidansima, redovnim konzumiranjem možete se rešiti raznih štetnih materija i toksina.

Kajsija sadrži fosfor i magnezijum koji su dobri saveznici za poboljšanje rada nervnog sistema. Zbog ove osobine koju kajsija ima, preporučuje se da je konzumiraju osobe koje se bave intelektualnim aktivnostima.

Redovnom upotrebom kajsija dosta doprinosite boljem radu mozga.Beta-karoten koji kajsiji daje lepu narandžastu boju ima važnu ulogu u zaštiti vašeg vida. To je sastojak koji kajsija sadrži a koji ima antioksidativna svojstva, jača imunitet i na taj način štiti telo, odnosno sprečava nastanak raznih bolesti. Dve do tri kajsije dnevno su dovoljne da bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom A. Kada se sve uzme u obzir kajsija je idealan saveznik za jačanje organizma.

PROČITAJTE JOŠ KOJE NAMIRNICE PODIŽU NIVO ENERGIJE

6. ARONIJA

Aronija ima izuzetne nutritivne vrednosti i spada u grupu namirnica koje blagotvorno deluju na ljudski organizam. Plodovi aronije bogati su vitaminima, mineralima i ostalim korisnim sastojcima, pa ne čudi što predstavljaju pravu vitaminsku bombu. Aronija pripada grupi bobičastog voća i izuzetno je lekovita biljka.

Bobice aronije su pune antioksidanasa. Zbog visoke koncentracije antioksidanasa idealna su namirnica za poboljšanje opšteg zdravlja organizma. Antioksidansi su veoma bitni jer se uspešno bore protiv veoma štetnih slobodnih radikala, uklanjaju ih i tako doprinose celokupnom zdravlju organizma.

Aronija je bogata vitaminom C, koji pospešuje aktivnost belih krvnih zrnaca i utiče na proizvodnju kolagena. Sve ovo je veoma važno, jer umerenim konzumiranjem aronije možete ojačati svoj imunitet i poboljšati opšte stanje organizma.

Bobice aronije su idealne za jačanje krvnih sudova i za bolju cirkulaciju krvi. Takođe smanjuju i rizik od srčanih oboljenja, jer sadrže dosta antioksidanasa koji se uspešno bore protiv slobodnih radikala i na taj način sprečavaju nastanak raznih kardiovaskularnih oboljenja.

Umerenim konzumiranjem aronije pozitivno utičete na niz zdravstvenih tegoba, tako što smanjujete rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, održavate normalan krvni pritisak, smanjujete nivo lošeg LDL holesterola…

Fenoli koji se nalaze u zrelim plodovima aronije imaju višestruko dejstvo na organizam, pozitivno utiču na elastičnost i sprečavaju začepljenje krvnih sudova, dezinfikuju krvotok, podstiču lečenje rana, neutrališu otrovne materije iz tela, smanjuju upale…

7. BANANA

Banane spadaju u vrstu voća koje je najomiljenije u svetu. Sadrže mnogo lekovitih sastojaka koji mogu blagotvorno da deluju na zdravlje vašeg organizma. Banane na vaš organizam mogu da deluju pozitivno samo ako se konzumiraju u normalnim količinama.

Pored toga što su ukusne i imaju dosta hranljivih sastojaka, banane deluju blagotvorno na zdravlje vašeg organizma. Redovnim konzumiranjem u normalnim količinama, banane doprinose rešenju mnogih zdravstvenih tegoba. Banane sadrže dosta gvoždja, a gvoždje je dobar saveznik u borbi protiv anemije jer stimuliše proizvodnju hemoglobina u krvi.

Banane sadrže dosta kalijuma i magnezijuma, pa su zato dobre da se jedu pre spavanja, jer pomažu kod opuštanja mišića i pozitivno utiču na bolji san.

Banane sadrže i triptofan (aminokiselinu) koja doprinosi tome da organizam proizvodi serotonin (hormon sreće). Što više serotonina organizam deluje smirenije što je dobra osnova da brže utonete u san.

Banane možete jesti slobodno uveče jer sadrže malo kalorija i ne predstavljaju rizik od gojenja. Takodje su dobar izbor kao zamena za slatkiše koji su puni kalorija i šećera, a pored toga banane su bogate hranljivim sastojcima, vlaknima i vitaminima. Osim što su banane hranljive doprinose i boljem snu.

8. KOPRIVA

Kopriva je bogata mineralima i to kalcijumom, gvoždjem, magnezijumom. Od vitamina sadrži vitamin D, vitamin K, vitamin C i vitamin A. U narodnoj medicini uglavnom se koristi za lečenje anemije, za poboljšanje imuniteta, kao blagi anelgetik protiv bolova i može da bude korisna i za lečenje čireva.

ČAJ OD KOPRIVE

Čaj od koprive se priprema na veoma jednostavan i lak način. Priprema se kao i većina drugih čajeva.

Sastojci koji su vam potrebni su:

200 ml vode
Par listova koprive
Sve što treba da uradite je da ključalom vodom prelijete listove koprive i poklopite. Ostavite da odstoji desetak minuta, zatim sadržaj procedite, zasladite po želji i možete početi sa konzumiranjem čaja.

U narodnoj medicini čaj od koprive se koristi za lečenje raznih zdravstvenih tegoba. Ovaj napitak veoma povoljno deluje kod raznih stanja i efikasno deluje u lečenju anemije, astme, raznih alergija, benigne hiperplazije prostate, raka, dijabetesa, rešava problem sa bubrezima. Takodje čaj je veoma efikasan u lečenju raznih upalnih procesa, kao što je upala urinarnog trakta i slično.

Pored ovih gore navedenih namirnica, kao dobri saveznici u borbi protiv anemije mogu biti i beli luk, paradajz, jabuka, cvekla, spanać, nar, peršun, orah…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s