ZDRAVA HRANA

13 NAMIRNICA KOJE NEMAJU ROK TRAJANJA

Svi znamo da je konzumiranje namirnica posle isteka roka važenja veoma rizično za naše zdravlje. Zato je dobro znati koje namirnice možete upotrebljavati i posle isteka roka. Postoje namirnice koje se mogu konzumirati i tada, bez obzira na datum naznačen na pakovanju. Bitno je samo da se adekvatno skladište i njihova upotreba može biti sasvim bezbedna.

Mnogo je namirnica koje ne smemo koristiti posle isteka roka trajanja, ali isto tako ima i onih namirnica koje možemo sasvim slobodno koristiti i posle datuma koji je naznačen na pakovanju. U nastavku teksta pročitajte koje su to namirnice koje mogu da opstanu veoma dugo, i koje su bezbedne za upotrebu posle dužeg vremenskog perioda.

13 namirnica koje nemaju rok trajanja

1. MED

Med ima izuzetnu hemijsku strukturu koja ne dozvoljava širenje bakterija. Njegove idealne karakteristike kao što je nizak udeo vode i visok nivo šećera, sprečavaju rast bakterija. Takođe med sadrži i male količine vodonikovog peroksida koji sprečava rast mikroba. Vremenom može promeniti boju ili se kristalizovati, ali će i dalje biti siguran za konzumiranje.

Pre nekoliko godina arheolozi su istraživali jednu od Egipatskih piramida i u njoj pronašli nekoliko tegli meda. Bez obzira na činjenicu da je starost tog meda bila oko 3.000 godina, on je i dalje bio bezbedan za konzumiranje.

2. SUVI PASULJ

Još jedna namirnica koja se ne može pokvariti je suvi pasulj. I ako stoji duži vremenski period, suvi pasulj neće izgubiti svoje nutritivne vrednosti. Jedino može doći od omekšavanja pri kuvanju, odnosno kuvanje pasulja će trajati malo duže.

3. JAKA ALKOHOLNA PIĆA

Dobro nam je poznato da jaka alkoholna pića mogu da traju čitavu večnost. Da bi to stvarno bilo tako, zatvorene flaše žestokog pića treba čuvati na hladnom mestu, van domašaja sunca. Vremenom žestoka pića mogu da promene malo aromu ali to neće uticati mnogo na njihov kvalitet.

PROČITAJTE JOŠ KOJE SU TO NAMIRNICE KOJE VAM MOGU POMOĆI KOD URINARNIH INFEKCIJA

4. BELO SIRĆE

Belo sirće može stajati dosta dugo i ne može se pokvariti. Da bi to stvarno bilo tako, morate ga pravilno skladištiti. Čuvajte sirće u njegovoj originalnoj boci, na hladnom i tamnom mestu. Tako ćete biti sigurni da ga bez velike brige možete koristiti kao dodatak za salatu i neka druga jela. Osim u ishrani, možete ga koristiti i kao sredstvo za čišćenje.

5. ŠEĆER

Šećer takođe spada u grupu namirnica koje ne mogu da se pokvare, zato što se u njemu ne mogu razvijati bakterije. Adekvatnim skladištenjem, odnosno čuvanjem na suvom i hladnom mestu, doprinosite tome da šećer duže ostane svež. Čuvanjem šećera u nekoj vakumskoj posudi sprečavate njegovo zgrudnjavanje, odnosno sprečavate da se stvrdne kao kamen.

6. SO

So, bez obzira o kojoj je vrsti reč, nije lako kvarljiva namirnica. I posle dužeg vremenskog perioda, zadržaće svoja svojstva i ostaće sveža kao i prvog dana kada ste je kupili. Jodirana so ima rok trajanja godinu dana, nakon čega jod isparava, so gubi na kvalitetu, ali je vi i dalje možete koristiti kao dodatak jelima.

7. KUKURUZNI SKROB

Kukuruzni skrob može imati neograničen rok trajanja ali pod određenim uslovima. Treba ga čuvati na hladnom mestu i to dobro zatvorenog.

8. BELI PIRINAČ

Beli pirinač je još jedna namirnica koja može dugo da traje, ovo ne važi za smeđi pirinač koji ima veći udeo ulja i koji je skloniji kvarenju. Adekvatnim skladištenjem i čuvanjem od insekata, beli pirinač će zadržati sva svoja svojstva, odnosno biće isti onakav kao i prvog dana kada je kupljen.

9. SOJA SOS

Soja sos je namirnica koja može da opstane veoma dugo. U zavisnosti od vrste sosa, kvaliteta, načina pravljenja i temperature, zavisi i rok trajanja. Soja sos može biti skladišten i par godina, a ako se drži u nekoj hermetički zatvorenoj posudi može da traje i dosta duže.

PROČITAJTE JOŠ KOJE SU TO NAMIRNICE KOJE VAM KRADU ENERGIJU

10. JAVOROV SIRUP

Još jedna namirnica koja nema rok trajanja. Ovo se odnosi na neotvorenu flašicu javorovog sirupa. Ako se flašica otvori može se koristiti nekoliko godina pod uslovom da se čuva u frižideru.

11. TAMNA ČOKOLADA

Ako se čokolada pravi kod kuće, onda joj je rok trajanja do mesec dana. Čokolada proizvedena u fabrici ima mnogo duži rok trajanja, zato što se u toku procesa proizvodnje, dodaju razni sastojci koji omogućavaju da se ukus i sva korisna svojstva čokolade očuvaju duži vremenski period.

Tamna čokolada ima duži rok trajanja od bele i mlečne čokolade. Dodavanje mleka u čokoladu može dosta da smanji njen rok trajanja. Ako se čokolada čuva na odgovarajućoj temperaturi, odnosno ako se skladišti kako treba može da traje i više od dve godine.

12. MLEKO U PRAHU

Mleko u prahu takođe spada u grupu namirnica koje mogu dosta dugo da zadrže svoja hranjiva svojstva. Ako je proizvedeno po odgovarajućim zdravstvenim standardima, i ako se čuva u posudi koja ne propušta vazduh, mleko u prahu može da opstane duži vremenski period.

13. INSTANT KAFA

Bilo da ste otvorili pakovanje ili ne, instant kafa može da traje takođe veoma dugo. Tako da ne morate da brinete ako slučajno imate otvoreno pakovanje, iskoristite ga slobodno.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s