ZDRAVA HRANA

15 PRIRODNIH LEKOVA KOJI POMAŽU KOD URINARNIH INFEKCIJA

Urinarna infekcija je veoma neprijatno i nelagodno stanje koje se uglavnom manifestuje čestim mokrenjem, sa pratećim osećajem pečenja, a ponekad se može primetiti i prisustvo krvi u urinu. Veoma je bitno da se urinarne infekcije leče adekvatno i na vreme, kako ne bi došlo do nekih neželjenih zdravstvenih tegoba, odnosno nekih većih komplikacija.

Uzroci nastanka i simptomi urinarnih infekcija

Najčešći izazivač urinarnih infekcija u 80% slučajeva je bakterija ešerihija koli (Escherichia coli). Infekcije urinarnog sistema najčešće se javljaju kod žena a malo ređe kod muškaraca. Zbog činjenice da su žene više podložnije urinarnim infekcijama od muškaraca, smatra se da je to zbog blizine analnog otvora i otvora urinarnog trakta, pa bakterije lakše prelaze iz creva u uretru (otvor kroz koji se urin izbacuje iz mokraćnog kanala).

Urinarni trakt čine mokraćna bešika, bubrezi i kanali koji ih spajaju. Urinarna infekcija nastaje kada mikroorganizmi iz debelog creva prodru u kanal kroz koji se iz mokraćne bešike izbacuje urin napolje. Infekcija može da zahvati bilo koji deo urinarnog trakta – mokraćne kanale, prostatu, bešiku i bubrege.

Rizik od nastanka urinarnih infekcija uglavnom imaju osobe sa slabijim imunitetom, osobe koje ne unose dovoljnu količinu tečnosti, osobe sa dijabetesom, uvećanom prostatom, kamenom u bubregu. Takođe uzrok urinarnih infekcija mogu biti i seksualni odnosi i neadekvatna lična higijena.

Simptomi koji ukazuju na prisustvo infekcije urinarnog trakta:

  • Javlja se bol i peckanje prilikom mokrenja
  • učestalo mokrenje
  • pojava bola u genitalnoj regiji ili u donjem delu stomaka
  • krv u urinu
  • promena boje urina
  • neprijatan miris urina
  • potreba za mokrenjem bez pojave urina ili uz pojavu par kapljica urina

15 prirodnih lekova koji mogu da vam pomognu kod urinarnih infekcija

1. UVIN ČAJ KAO LEK PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

Od prirodnih lekova UVIN čaj se najčešće koristi za lečenje urinarnih infekcija. Ima antibakterijsko dejstvo, uspešno eliminiše uzročnike bolesti i pospešuje izlučivanje mokraće. Veoma je cenjen u narodu, i prvo je sredstvo za kojim većina osoba posegne na prve znake infekcije. Uvin čaj jedan je od najpoznatijih prirodnih narodnih lekova za upalu bešike i mokraćnih kanala.

Priprema čaja od UVE je veoma laka. Kašiku suvog lišća UVE prelijete sa ključalom vodom i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon tog vremena procedite sadržaj i možete početi sa konzumiranjem bez dadatka šećera. Čaj od UVE bi trebalo konzumirati uz dodatak sode bikarbone, jer on deluje samo u alkalnom urinu. Čaj konzumirajte tri puta dnevno.

2. ČAJ OD BRUSNICE ZA LEČENJE URINARNIH INFEKCIJA

PROČITAJTE JOŠ ZAŠTO TREBA UVRSTITI BRUSNICU U SVOJU SVAKODNEVNU ISHRANU

Brusnica je bogata vitaminom C i deluje tako što sprečava bakterije da se lepe za zidove bešike i na taj način onemogućava širenje infekcije. Za lečenje urinarnih infekcija mogu da se koriste i sok i čaj od brusnice, ali je čaj mnogo efikasnije rešenje. To je zbog činjenice da ima veću koncentraciju brusnice i nema dodataka poput aditiva i šećera.

Čaj od brusnice prvenstveno koriste osobe koje imaju problema sa urinarnim infekcijama. Kod ovih problema se čaj dobro pokazao a njegova priprema je veoma laka.

Stavite jednu kašiku suve ili sveže brusnice u 2dl vrele vode, poklopite i ostavite petnaest minuta da odstoji a zatim procedite i možete početi sa ispijanjem ovog lekovitog čaja.

3. ČAJ OD BELOG SLEZA PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

Koren belog sleza deluje kao diuretik i sprečava širenje infekcije. Veoma je efikasan u lečenju urinarnih infekcija i za razbijanje kamena u bubregu. Deluje kao antioksidans, pa je samim tim dobar za jačanje imuniteta kao i za uspešnu borbu protiv virusa i bakterija.

Čaj od korena belog sleza priprema se na sledeći način:

Usitnjen koren belog sleza prelijete toplom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon tog vremena možete početi da konzumirate čaj a ukus možete poboljšati dodatkom meda. Čaj konzumirajte dva do tri puta dnevno kako bi ostvarili pozitivan efekat.

4. ČAJ OD PERŠUNA ZA LEČENJE URINARNIH INFEKCIJA

Peršun je još jedna izuzetna biljka koja može pomoći u borbi protiv urinarnih infekcija. Deluje kao diuretik, pospešuje izbacivanje loših bakterija iz bešike, a takodje snažno deluje i protiv gljivica. Listovi peršuna pospešuju mokrenje i čiste urinarni trakt.

Čaj se priprema na jednostavan način kao i svi drugi čajevi, sve što treba da uradite je da jednu kašiku korena ili lišća peršuna prelijete toplom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon tog vremena procedite sadržaj i možete početi sa konzumiranjem. Čaj možete piti tri puta dnevno a lečenje ovim čajem traje dva dana.

5. BELI LUK U BORBI PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

Beli luk efikasno uništava bakterije i viruse pa može dosta pomoći i u borbi protiv urinarnih infekcija. Sadrži aktivnu supstancu alicin, koja se uspešno bori protiv širokog spektra bakterija i virusa, jer ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo.

Alicin osim što uništava bakterije aktivira i prirodnu odbranu tela, jača imunitet i sprečava nastanak raznih bolesti. Beli luk se može konzumirati svež, kao dodatak jelima ili možete pripremiti sok od belog luka. Jedan čen belog luka usitnite ili izbušite čačkalicom, prelijete vodom, ostavite preko noći da odstoji i ujutru možete konzumirati pre doručka.

6. JABUKOVO SIRĆE KAO PRIRODNI LEK ZA URINARNE INFEKCIJE

Jabukovo sirće je još jedan u nizu od efikasnih prirodnih lekova za lečenje urinarnih infekcija. Sadrži dosta korisnih sastojaka koji mogu dosta da pomognu kod urinarnih infekcija.

Bogat je izvor enzima, kalijuma i ostalih veoma bitnih minerala koji mogu da ublaže i spreče širenje infekcije. Dovoljno je da u jednu čašu vode, dodate dve kašike jabukovog sirćeta i konzumirate taj sadržaj dva puta dnevno. U napitak možete dodati med ili limun po želji.

7. SODA BIKARBONA

Ako želite da se rešite urinarne infekcije soda bikarbona je pravo rešenje za to. Soda bikarbona ima alkalna svojstva, što znači da neutrališe kiselost urina i na taj način doprinosi uspešnijoj borbi protiv urinarnih infekcija.

U jednu čašu vode dodajte kašičicu sode bikarbone, pa promešajte. Ovaj napitak možete konzumirati svako jutro ali ne duže od 7 dana. Sa lečenjem urinarnih infekcija treba početi što ranije, odnosno odmah nakon pojave prvih simptoma, kako ne bi došlo do većih komplikacija.

8. PROBIOTICI ZA SPREČAVANJE INFEKCIJE URINARNOG TRAKTA

Pored onih loših bakterija postoje i dobre bakterije. Njihov balans je od veoma velikog značaja za normalno funkcionisanje organizma. Svaki disbalans, odnosno veća količina loših bakterija dovodi do nastanka urinarnih infekcija.

Zato je od izuzetnog značaja da konzumirate namirnice koje su bogate probioticima, kako bi sprečili razvoj loših bakterija, odnosno kako bi se sprečio nastanak infekcije. Namirnice koje su bogate probiotskim bakterijama su jogurt i kiseli kupus, i odlična su preventiva u sprečavanju nastanka urinarnih infekcija.

9. VODA PROTIV INFEKCIJE URINARNOG TRAKTA

Unošenje dovoljne količine tečnosti takođe može da vam pomogne kod urinarnih infekcija. Pogotovo u prvim satima nakon pojave simptoma, jer tada ima najmanje bakterija u urinu, pa se mogu lakše ukloniti.

Pijte vodu češće i ako vam se ne pije voda, jer ćete tako povećati količinu izbačenog urina, što će doprineti bržem izbacivanju loših bakterija. Voda je jedan od najboljih prirodnih načina za rešavanje problema, pogotovo u početnoj fazi urinarne infekcije.

10. KOPRIVA KAO PRIRODNI LEK ZA URINARNE INFEKCIJE

PROČITAJTE JOŠ O LEKOVITIM SVOJSTVIMA KOPRIVE

Kopriva je bogat izvor kalijuma, deluje kao diuretik i veoma je efikasna u čišćenju mokraćnih kanala i ostalih organa urinarnog trakta. List koprive je veoma bogat korisnim sastojcima, ali pored ove činjenice stručnjaci su mišljenja da snažno antiinfektivno dejstvo čine steroli i UDA protein, odnosno Urtica dionica aglutinin.

Čaj se priprema tako što se mladi listovi koprive kuvaju u vodi 15 minuta, nakon toga se čaj procedi, zasladi po želji i konzumira.

11. SEME CELERA

Seme celera je takođe još jedna namirnica koju možete koristiti za lečenje urinarnih infekcija. Deluje kao diuretik i antiseptik i osim što pozitivno utiče na bubrege, efikasan je prirodni lek i protiv urinarnih infekcija.

12. ČAJ OD SEMENKI DINJE

PROČITAJTE JOŠ ZAŠTO TREBA UVRSTITI DINJE U SVAKODNEVNU ISHRANU

Semenke dinje obiluju vlaknima, pa su samim tim idealne za čišćenje organizma od štetnih materija, a i efikasan su prirodni lek za lečenje urinarnih infekcija. Od ovih semenki se može napraviti i čaj, ali ovaj napitak ne treba konzumirati duže od pet dana.

Šta vam je potrebno za pripremu čaja:

  • Nekoliko izmrvljenih osušenih semenki dinje
  • pola litre vode


Osušene i izmrvljene semenke dinje prelijete sa pola litre proključale vode. Ostavite sadržaj da odstoji 10 minuta i čaj je gotov.13. ČAJ OD KUKURUZNE SVILE

Kukuruzna svila obiluje antioksidansima i zahvaljujući njima dobar je saveznik za efikasno uništavanje bakterija koje su uzročnici urinarnih infekcija. Pored toga što je izuzetan diuretik, ima sposobnost da ublaži u znatnoj meri simptome infekcije.

Čaj od kukuruzne svile se priprema na isti način kao i većina drugih čajeva. Potrebno je da osušene niti kukuruzne svile prelijete vrelom vodom, ostavite 5 do 10 minuta da sadržaj odstoji, a zatim procedite.

14. ČAJ OD BREZE

Čaj od breze ima diuretičko dejstvo, pospešuje izlučivanje urina i dobar je saveznik u borbi protiv zapaljenja bubrega. Bogat je izvor vitamina C i E, kalcijuma, tanina…

Čaj se priprema veoma lako, potrebno je da osušene listove breze prelijete vrelom vodom. Nakon 10 minuta procedite sadržaj i možete početi sa konzumiranjem. Konzumirajte do četiri šolje čaja dnevno, a preporučuje se da se nakon ispijene jedne šolje čaja, popije jedna čaša vode.

15. BOROVNICA PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

PROČITAJTE JOŠ KOJA LEKOVITA SVOJSTVA IMA BOROVNICA

Borovnica obiluje sa dosta hranljivih sastojaka i ima mnoga lekovita svojstva, pa je zbog toga veoma moćna i korisna namirnica. Borovnice sadrže vitamin A i vitamin C, bogate su antioksidansima i sadrže dosta vlakana.

Borovnica deluje kao diuretik i dobar je saveznik u borbi protiv urinarnih infekcija. Zbog sastojaka koje sadrži uspešno se bori sa bakterijama, odnosno raznim infekcijama urinarnog trakta.

Prema raznim studijama dokazano je da borovnice sadrže neka jedinjenja, koja sprečavaju razvoj bakterija, koje su glavni uzročnici urinarnih infekcija i sprečavaju njihovo zadržavanje na zidovima bešike.

2 мишљења на „15 PRIRODNIH LEKOVA KOJI POMAŽU KOD URINARNIH INFEKCIJA

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s