ZDRAVA HRANA

ZDRAVLJE SRCA I KRVNIH SUDOVA – 20 namirnica koje doprinose zdravlju srca i krvnih sudova

Zdravlje srca i krvnih sudova uglavnom zavisi od vaših životnih navika. Redovna fizička aktivnost i zdrav način života su glavni saveznici u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Zdrav način života podrazumeva izbacivanje svih štetnih navika i uključuje pravilnu i zdravu ishranu.

Kako da poboljšate zdravlje srca

Postoji nekoliko jednostavnih načina pomoću kojih možete da smanjite rizik od nastanka srčanih oboljenja.

KONTROLIŠITE KRVNI PRITISAK

Povišen krvni pritisak povećava rizik od srčanih bolesti, odnosno od srčanog udara. Visok krvni pritisak možete smanjiti adekvatnom ishranom, smanjenjem stresa, vežbanjem i izbacivanjem svih loših navika poput alkohola i cigareta.

OBRATITE PAŽNJU NA HOLESTEROL I TRIGLICERIDE

Bilo bi poželjno da se povremeno uradi test koji meri nivoe dobrog (HDL), lošeg holesterola (LDL) i triglicerida. Ovo se preporučuje svima a pogotovo osobama čija porodica ima istoriju srčanih oboljenja, jer mogu biti genetski sklone povišenom holesterolu.

OBRATITE PAŽNJU NA GOJAZNOST

Povišena telesna masa je jedan od uzroka za nastanak srčanih oboljenja. Obratite pažnju na svoju težinu i radite na tome da svoju liniju dovedete u red. Promenite životne navike, zdravije se hranite i počnite da vežbate, kako bi izbegli bolesti kardiovaskularnog sistema.

REDOVNO VEŽBAJTE

Umerena fizička aktivnost može znatno da poboljša zdravlje vašeg srca. Redovnim vežbanjem smanjujete stres i održavate normalnu telesnu težinu. 30 minuta umerenog vežbanja bar 5 dana u nedelji, može dosta da doprinese vašem celokupnom zdravlju.

PRESTANITE SA LOŠIM NAVIKAMA

Alkohol i cigarete štetno utiču na zdravlje vašeg organizma. Prestanite sa lošim navikama i smanjite rizik od nastanka raznih kardiovaskularnih oboljenja.

Top 20 namirnica koje čuvaju vaše srce i krvne sudove

1. ORAŠASTI PLODOVI

Prema nekim studijama, redovnim konzumiranjem orašastih plodova, poput oraha, badema, indijskog oraha i drugih, možete dosta da doprinesete zdravlju vašeg srca. To je sve zbog činjenice da orašasti plodovi, pored toga što su prepuni proteinima, imaju i visok procenat omega-3 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline u kombinaciji sa vitaminom E, koji je isto zastupljen u orašastim plodovima, veoma povoljno utiču na zdravlje srca. Zato se preporučuje redovno konzumiranje orašastih plodova, kako bi zdravlje srca i krvnih sudova bilo na zavidnom nivou.

2. CRNA ČOKOLADA

Crna čokolada je takodje dobar izbor za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Flavonoidi u crnoj čokoladi imaju sposobnost da snize nivo holesterola kao i krvni pritisak, što dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Crna čokolada može da pomogne, ali nemojte preterivati sa konzumiranjem. Umerenom konzumacijom možete postići najbolje rezultate, jer crna čokolada može da smanji krvni pritisak, poboljša protok krvi, spreči stvaranje ugrušaka i smanji nivo lošeg i veoma štetnog LDL holesterola.

3. GROŽDJE

Groždje spada u grupu namirnica koje mogu da pomognu u prevenciji bolesti srca. Redovnim konzumiranjem groždja, prema nekim istraživanjima možete da smanjite rizik od srčanog udara.

Kora i semenke groždja se prilikom pravljenja vina odstranjuju. U njima se nalaze vlakna za koja se ispostavilo prema istraživanjima, da sadrže dosta antioksidanasa koji mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ekstrakt crnog groždja može dosta da pomogne u redukovanju visokog krvnog pritiska i holesterola.

4. BOROVNICA

Borovnica je dobar saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Redovnim konzumiranjem borovnice možete sniziti loš (LDL) holesterol i sprečiti zakrčenje krvnih sudova i nastanak tromba.

Borovnica zbog sastojaka koje sadrži može da smanji rizik od nakupljanja masnih naslaga i tako spreči nastanak bolesti srca. Redovnim konzumiranjem borovnice u umerenim količinama, poboljšavate zdravlje srca i smanjujete rizik od srčanog udara.

5. ZELENI ČAJ

Zeleni čaj sadrži dosta snažnih antioksidanasa koji mogu da utiču na sniženje krvnog pritiska. Redovnim konzumiranjem, zeleni čaj pospešuje pravilan rad srčanog mišića. Takodje poboljšava, odnosno doprinosi boljem funkcionisanju krvnih sudova.

6. JABUKOVO SIRĆE

Jabukovo sirće može da bude veoma blagotvorno za zdravlje srca. Prema raznim istraživanjima, redovnom upotrebom ovog sirćeta, možete povećati nivo dobrog holesterola. Povećanjem dobrog holesterola, doprinosite boljem zdravlju srca. Jabukovo sirće smanjuje nivo šećera u krvi i smanjuje apetit, što je još jedan od razloga da ga uvrstite u svoju ishranu, ako već niste.

7. SEME BUNDEVE

Semenke bundeve sadrže dosta magnezijuma koji doprinosi tome da organizam normalno funkcioniše, čime se stvaraju uslovi da srce pravilno radi, odnosno pravilno pumpa krv.

Kada organizam ima dovoljno magnezijuma dolazi do regulisanja krvnog pritiska, manji je rizik od srčanih oboljenja, bolja je kontrola glukoze u krvi… Za bolje zdravlje srca zaslužni su i antioksidansi, kao i masne kiseline kojih ima u semenkama bundeve.

8. SEME SUSAMA

Seme susama je bogat izvor magnezijuma, što dosta doprinosi smanjenju krvnog pritiska, koji je i jedan od glavnih uzroka za srčane bolesti i moždani udar. Takodje seme susama sadrži i dosta antioksidanasa, koji dosta pomažu u sprečavanju nakupljanja ugrušaka u arterijama, što dovodi do održavanja normalnog krvnog pritiska.

Seme susama sadrži visok procenat fitosterola koji imaju skoro isti hemijski sastav kao holesterol. Imaju sposobnost da redukuju sadržaj holesterola, koji potiče iz namirnica životinjskog porekla.

9. BROKOLI

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih vrednosti brokoli je izuzetno korisna namirnica i dobar je saveznik u zaštiti zdravlja srca i krvnih sudova. Bogat je vlaknima, a sadrži i niacin, kalijum, magnezijum i omega-3 masne kiseline. Svi ovi sastojci su poznati čuvari srca.

Redovnim konzumiranjem brokolija, znatno se smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Topiva vlakna iz brokolija pospešuju snižavanje holesterola, što doprinosi boljem funkcionisanju kardiovaskularnog sistema. Sastojci koje brokoli sadrži regulišu šećer u krvi i doprinose sprečavanju nastanka raznih bolesti.

10. CELER

Celer je još jedna namirnica koja može da snizi povišen krvni pritisak. S obzirom da povišen krvni pritisak može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, dobro je da postoje namirnice koje mogu dosta da pomognu. Celer je jedna od tih namirnica a to je zahvaljujući nekim sastojcima koje sadrži i koji mogu da doprinesu boljem zdravlju srca.

Ti sastojci mogu da smanje proizvodnju hormona stresa, mogu da opuste mišiće oko arterija kao i da poboljšaju cirkulaciju. Celer sadrži i kalijum koji može da stabilizuje otkucaje srca i da snizi krvni pritisak.

11. ŠARGAREPA

Šargarepa je još jedna namirnica koja može da reguliše povišen krvni pritisak i da poboljša lošu cirkulaciju. Šargarepa je bogat izvor antioksidanasa, koji smanjuju oksidativni stres i tako doprinose očuvanju zdravlja srca.

Pored antioksidanasa, šargarepa je bogata vlaknima, koja doprinose boljem radu probavnog sistema, regulišu telesnu masu, i na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti. Kalijum koji šargarepa sadrži ima pozitivan uticaj u regulisanju krvnog pritiska.

12. JOGURT SA NISKIM SADRŽAJEM MASNOĆE

Za bolje zdravlje srca i krvnih sudova, konzumirajte jogurt sa niskim procentom masti. Ovakav jogurt je siromašan zasićenim mastima. Inače zasićene masti utiču na povećanje veoma lošeg LDL holesterola, koji je veoma štetan za zdravlje srca i krvnih sudova.

Jogurt sa niskim procentom masti ima blagotvoran uticaj na srce i krvne sudove, odnosno na ceo kardiovaskularni sistem. Bogat je kalijumom koji provereno ima pozitivan uticaj na smanjenje krvnog pritiska.

13. PARADAJZ

Paradajz je veoma dobra i korisna namirnica za kardiovaskularne probleme, pre svega, zato što sadrži likopen koji je veoma bitan za normalan rad srca. Pored likopena sadrži i vitamin C, kao i vitamin B6, koji su isto dobri saveznici u očuvanju zdravlja srca. Redovnim konzumiranjem paradajza, možete smanjiti nivo lošeg LDL holesterola u krvi, što doprinosi boljem zdravlju srca i kardiovaskularnog sistema.

14. LOSOS

Losos spada u supernamirnice kada je zdravlje srca u pitanju. Bogat je izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju blagotvoran uticaj na srce. Smanjuju rizik od aritmije, nakupljanja plaka u arterijama i smanjuju nivo triglicerida. Zbog svih ovih osobina konzumirajte losos za jače srce i krvne sudove. Pored lososa možete konzumirati i tunjevinu, pastrmku, sardinu i skušu za isto ili slično dejstvo.

15. MAHUNARKE

Pasulj, grašak, leblebija i sočivo mogu smanjiti loš LDL holesterol. Bogat su izvor vlakana, proteina i antioksidanasa koji dosta doprinose zdravlju srca i krvnih sudova.

16. POMORANDŽE

Pomorandže spadaju u grupu namirnica koje su izuzetno korisne za zdravlje srca. Sadrže flavonoide koji su dobri saveznici u zaštiti od raznih srčanih bolesti. Prema nekim istraživanjima, redovno konzumiranje soka od pomorandže, posle nekoliko nedelja, može značajno da smanji krvni pritisak. Takodje unos vlakana smanjuje nivo holesterola u krvi, što doprinosi smanjenju rizika od srčanih bolesti. Vitamin C kojim pomorandže obiluju, jača ćelije kapilara i krvnih sudova.

17. SPANAĆ

Lisnato povrće poput blitve, spanaća, zelene salate… je bogat izvor mnogih zdravih i veoma bitnih sastojaka. Jedan od tih sastojaka je i kalijum, koji ima veoma bitnu ulogu u zaštiti srca i krvnih sudova. Spanać ima malo kalorija ali je bogat izvor vitamina K i vitamina A. Sadrži i vitamin C, gvoždje i magnezijum. Zbog sastojaka koje sadrži idealan je za zaštitu organizma od povišenog krvnog pritiska.

18. ČIA SEMENKE

ČIA semenke spadaju u grupu namirnica koje veoma povoljno utiču na zdravlje srca. Bogat su izvor hranljivih sastojaka, imaju malo kalorija i sadrže dosta gvoždja. Takodje sadrže i omega-3 masne kiseline, koje su idealne za smanjenje lošeg LDL holesterola.

19. OVSENA KAŠA

Ovsena kaša je jedna od namirnica koja može pomoći u zaštiti srca i krvnih sudova. Sadrži rastvorljiva vlakna koja se uspešno bore protiv lošeg holesterola, tako što ga eliminišu iz organizma, sprečavajući ga da udje u krvotok.

20. AVOKADO

Avokado obezbedjuje srcu zdrave masti. Sadrži sastojke koji smanjuju rizik od srčanih bolesti. Takodje je bogat izvor antioksidanasa i kalijuma koji su dobri saveznici u zaštiti srca i krvnih sudova.

Једно мишљење на „ZDRAVLJE SRCA I KRVNIH SUDOVA – 20 namirnica koje doprinose zdravlju srca i krvnih sudova

  1. Повратни пинг: ISHRANOM PROTIV STRESA – SREĆNI & ZDRAVI

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s