ZDRAVA HRANA

BRESKVA – izuzetno ukusno i lekovito voće

Breskva je ukusno voće koje sadrži puno hranljivih i lekovitih sastojaka. Pospešuje bolji rad digestivnog trakta, dobar je laksativ i diuretik, idealan saveznik u borbi sa viškom kilograma, pomaže kod malokrvnosti i oticanja i kod još niz drugih problema. Redovnim konzumiranjem breskve, doprinosite boljem opštem stanju vašeg organizma.

Šta je to breskva

Breskva (lat. Prunus persica) je voće okruglog oblika, karakteristične crvenkasto-žute boje, koje spada u grupu veoma korisnih namirnica za ljudski organizam, jer sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka. Ima malo kalorija i ne sadrži masnoće, osvežava, drugim rečima obezbedjuje većinu sastojaka koji su potrebni jednom ljudskom organizmu.

Breskve su poreklom iz Kine. Dugo vremena se verovalo da potiču iz Persije, odnosno današnjeg Irana.

Plod se sastoji od tanke kore koja je isto jestiva, mesa i koštice. Boja i ukus ploda zavise od sorte i od klimatskih uslova na području na kom se breskva uzgaja. Breskva spada u grupu koštičavog  voća i to zajedno sa bademom, kajsijama, šljivama, višnjama…

Breskva, odnosno plod breskve raste na istoimenom listopadnom stablu, koje može da naraste u visinu i do 10 metara. Breskva cveta u rano proleće i ima ružičaste ili bele cvetove. Kasnije se formiraju listovi, i oni mogu biti dužine do 15cm i širine do 3cm.

Stabla breskve mogu da žive od 8 do 10 godina, mada u nekim slučajevima mogu da žive i do 25 godina kada može da se desi da imaju i veću količinu ploda. Stablo breskve se orezuje jednom godišnje i to sve sa ciljem da se razvija, odnosno raste više u širinu a ne u visinu, što može doprineti boljem rodu u toku jedne godine.

Da bi se u zimskom periodu stablo breskve obnovilo, breskvi su potrebni odredjeni klimatski uslovi. Stablo breskve ne podnosi temperature niže od – 23°,tj. preterana hladnoća im ne odgovara, kao ni blaže zime. Što se tiče zemljišta breskvi odgovara više tipova zemljišta, a najviše im odgovaraju isušena i peščana zemljišta.

PROČITAJTE JOŠ ŠTA JE TO ANKSIOZNOST I KAKO DA SE IZBORITE SA ANKSIOZNIM STANJEM

Lekovita svojstva breskve

BRESKVA KAO DOBAR SAVEZNIK U BORBI SA VIŠKOM KILOGRAMA

Osobe koje žele da smršaju, a da u toku tog procesa ne gladuju, treba da koriste namirnice koje ne sadrže mnogo kalorija i masti i koje daju osećaj sitosti. Breskva je jedna od takvih namirnica jer sadrži mali procenat kalorija i ne sadrži masti.

Ako ste na dijeti, možete je konzumirati kao užinu i veoma brzo će vas zasititi. Breskva je bogat izvor rastvorljivih biljnih vlakana, što doprinosi boljem varenju i idealna je za čišćenje creva. Zbog svih ovih karakteristika, breskva je veoma dobar saveznik u borbi protiv viška kilograma.

BRESKVA UMANJUJE RIZIK OD NASTANKA RAKA

Zbog sastojaka koje sadrži, breskva može pomoći u sprečavanju nastanka raka.

Vitamin C kojim breskva obiluje a koji je moćan antioksidans, ima veoma značajnu ulogu u borbi sa slobodnim radikalima koji su glavni uzročnici raka.

Breskva sadrži i vlakna koja doprinose boljem radu digestivnog trakta, odnosno čiste creva i poboljšavaju crevnu floru. Kada digestivni trakt funkcioniše normalno, mnogo je manji rizik za nastanak raka.

BRESKVA JE IDEALNA ZA BOLJE ZDRAVLJE SRCA

Sastojci koje breskva sadrži pozitivno utiču na srce jer smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Za to su uglavnom najviše zaslužni kalijum, vitamin C i vlakna. Prema nekim istraživanjima veći unos kalijuma smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnog ishoda za više od 45%.

BRESKVA SNIŽAVA HOLESTEROL

Osobe koje imaju problema sa povišenim holesterolom, mogle bi da uvrste breskvu u svoju ishranu. Redovnim konzumiranjem ovog voća možete da regulišete, odnosno smanjite povišen holesterol i tako sprečite nastanak raznih, uglavnom srčanih bolesti. Sastojci koje breskva ima sprečavaju stvaranje lošeg LDL holesterola.

BRESKVA JE DOBAR SAVEZNIK ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA OČIJU

Breskva je bogat izvor Beta-karotena, veoma važnog antioksidansa, koji je vrlo efikasan u očuvanju zdravlja očiju. Ovaj antioksidans štiti oko od slobodnih radikala i sprečava nastanak katarakte.

BRESKVA ZA ZDRAVIJU I LEPŠU KOŽU

Zbog sastojaka koje sadrži, breskva je idealna za održavanje zdravlja vaše kože. Sadrži vitamine A i C koji imaju sposobnost da regenerišu tkivo. Breskva je voće koje prirodno hidrira vašu kožu.

BRESKVA PROTIV MALOKRVNOSTI

Redovnim konzumiranjem ovog voća možete ublažiti oticanje i problem sa malokrvnošću. Breskva se preporučuje osobama koji pate od malokrvnosti i imaju problema sa oticanjem.

BRESKVA ZA BOLJE VARENJE

Redovnim konzumiranjem ovog voća možete da poboljšate rad digestivnog trakta. Breskva pospešuje varenje, naročito teško svarljive hrane, jer utiče, odnosno povećava lučenje želudačnih sokova i tako sprečava mučninu i povraćanje.

BRESKVA JE IDEALNA ZA OSVEŽENJE

Breskva je idealno voće za osveženje u toku letnjih meseci. Sadrži dosta tečnosti, a takodje je bogata i hranljivim sastojcima, pa je idealna za osveženje organizma. Pored osveženja, obezbedjuje telu dosta hranljivih sastojaka i stvara osećaj sitosti.

BRESKVA JE VEOMA KORISNA ZA TRUDNICE

Breskva obiluje mineralima, vitaminima i vlaknima, a sa druge strane ima malo kalorija, šećera i ostalih sastojaka koji goje. Zbog ove činjenice breskva se preporučuje trudnicama, prvenstveno radi poboljšanja krvne slike, kao i zbog ostalih hranljivih sastojaka kojima breskva obiluje a koji su jednoj trudnici veoma potrebni.

BRESKVA – nutritivna vrednost

NUTRITIVNA VREDNOST NA 100 g NAMIRNICE:

 • ENERGETSKA VREDNOST – 39 kcal
 • PROTEINI – 0,91 g
 • UGLJENI HIDRATI – 9,54 g
 • MASTI – 0,25 g
 • DIJETALNA VLAKNA – 1,5 g
 • VODA – 88,87 g
 • MONOSAHARIDI – 3,54 g
 • DISAHARIDI – 4,84 g
 • MONONEZASIĆENE MASNE KISELINE – 0,07 g
 • POLINEZASIĆENE MASNE KISELINE – 0,09 g
 • VITAMIN A – 326 IU
 • VITAMIN B1 – 0,02 mg
 • VITAMIN B2 – 0,03 mg
 • VITAMIN B3 – 0,81 mg
 • VITAMIN B6 – 0,03 mg
 • VITAMIN B5 – 0,15 mg
 • FOLATI – 4 mcg
 • VITAMIN C – 6,6 mg
 • VITAMIN E – 0,73 IU
 • VITAMIN K – 2,6 mcg
 • KALCIJUM – 6 mg
 • BAKAR – 0,07 mg
 • GVOŽDJE – 0,25 mg
 • MAGNEZIJUM – 9 mg
 • FOSFOR – 20 mg
 • KALIJUM – 190 mg
 • CINK – 0,17 mg
 • MANGAN – 0,06 mg
 • SELEN – 0,1 mcg

Breskva je nutritivno izuzetno vredna namirnica jer na 100 g, sadrži samo 39 kalorija i malo ugljenih hidrata. Osobe koje imaju problema sa viškom kilograma mogle bi breskvu da uvrste u svoju ishranu kako bi proces gubitka kilograma bio što efikasniji.

Takodje breskva na 100 g sadrži oko 90% vode, ne sadrži masnoće, bogata je mineralima i vitaminima pa je zbog toga nutritivno veoma vredna namirnica.

Breskva je bogat izvor antioksidanasa koji se uspešno bore sa slobodnim štetnim radikalima, čiste organizam i tako sprečavaju mnoga kardiovaskularna i degenerativna oboljenja.

Breskve sadrže i vlakna koja doprinose boljem radu digestivnog trakta. Ubrzavaju metabolizam, čiste organizam i pozitivno utiču na bržu i lakšu probavu.

PROČITAJTE JOŠ ŠTA JE TO IMUNITET I KAKO DA OJAČATE SVOJ IMUNITET

Kada uvesti breskvu u bebinu ishranu

Breskvu možete uvesti u bebinu ishranu kada beba ima oko šest meseci starosti. Pre uvodjenja svake nove namirnice u bebinu ishranu posavetujte se sa vašim pedijatrom. Tako možete najbolje znati kada tačno da uvrstite breskvu u detetovu ishranu, možda može i nešto ranije od šest meseci.

Breskva je veoma korisna namirnica za vašu bebu. Ukusna je, slatka i sočna i možete je kombinovati sa drugim namirnicama poput piletine, banane, itd. Breskvu možete kuvati u vodi, na pari ili peći u rerni, kako god da je pripremate obratite pažnju na dužinu kuvanja ili pečenja, da breskva ne izgubi svoja korisna svojstva. Što je duže pripremate velika je verovatnoća da će imati manje nutritivne vrednosti.

Najbolje je da kupujete breskve koje su organski uzgajanje ako ste u mogućnosti, jer breskva spada u grupu visoko kontaminiranog voća pesticidima. Breskve za razliku od nekog drugog voća kada se jednom uberu, neće postati zrelije i sladje kada odstoje, ali će zato biti mekše i sočnije. Pri kupovini obratite pažnju na izgled ovog voća, izbegavajte modre i ispucale breskve a birajte one koje su blago mekane na dodir.

Breskva u trudnoći

Breskva obiluje mineralima, vitaminima, vlaknima i ostalim korisnim sastojcima koji su veoma potrebni jednoj trudnici u periodu trudnoće.

U periodu trudnoće često se dešava da se trudnice suočavaju sa umorom i sa grčevima u mišićima. Breskva je dobar saveznik kod ovih stanja jer sadrži kalijum koji dosta može doprineti u otklanjanju grčeva u mišićima, kao i u poboljšanju i otklanjanju opšteg umora.

Sadržaj VITAMINA C u breskvi pospešuje bolji razvoj kostiju, zuba mišića, kože i krvnih sudova kod bebe. Izuzetno je važan i za apsorpciju gvoždja, što je za trudnice veoma bitno

Breskva sadrži i folate koji doprinose boljem razvoju srca, mozga i lobanje fetusa.

Ovo su samo neke od prednosti koje breskva ima ako se redovno konzumira u umerenim količinama. Preterivanje u bilo čemu, pa tako i sa konzumiranjem breskve može imati suprotan efekat.

Recept za sok od breskve

Sastojci koji su vam potrebni:

 • 3 kg BRESKVE
 • 1 kg ŠEĆERA
 • 6-7 l VODE
 • 2 KESICE LIMUNTUSA

Prvo što treba da uradite je da dobro operete breskve. Zatim treba da ih oljuštite i očistite od koštica.

Izmiksajte breskve u blenderu pa ih prebacite u posudu odgovarajuće veličine u kojoj ćete kuvati sok, kako bi stali svi sastojci zajedno sa 6 litara vode.

Kada prebacite izmiksanu breskvu u odgovarajuću posudu, dodajte vodu, šećer i limuntus. Ovaj sadržaj treba da proključa na umerenoj vatri.

Kada proključa držite na umerenoj vatri još nekih 20 minuta.

Za to vreme, flaše koje ste prethodno pripremili i dobro oprali, sterilišite u rerni. Gotov sok sipajte u tople flaše, dobro ih zatvorite pa ih umotajte u neko ćebe da bi se hladile postepeno. Kada se ohlade odložite ih na odgovarajuće hladno i tamno mesto.

Breskva pored toga što deluje osvežavajuće na organizam, ima i mnoga lekovita svojstva. Nutritivno je veoma vredna i korisna namirnica za ljudski organizam. Zbog svih ovih činjenica bilo bi dobro da breskvu uvrstite u svoju ishranu kako bi osetili sve benefite ovog veoma ukusnog voća.

4 мишљења на „BRESKVA – izuzetno ukusno i lekovito voće

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s