ZDRAVA HRANA

KUPINA – veoma ukusno i zdravo voće

Kupina je namirnica koja osim lepog izgleda i prijatnog ukusa ima i mnoga lekovita svojstva. Ovo voće sadrži izuzetne nutritivne vrednosti, pa bi zbog toga kupinu, ako već niste, trebali da uvrstite u svoju ishranu kako bi osetili sve njene blagodeti.

Šta je to kupina

Kupina je višegodišnji grm koji uglavnom raste uz puteve, ograde i na rubovima šuma. Ovaj trnoviti grm može da dosegne visinu i do 3 metra. U zavisnosti od sorte stabiljka je manje-više bodljikava, a bodlje osim što služe za penjanje, imaju i ulogu odbrambenog mehanizma protiv životinja kojima list kupine služi kao hrana.

Poreklom je sa severnih područja. Kupina cveta u letnjim mesecima, odnosno od juna do avgusta i iz svakog cveta se razvija plod. Jagodičasti plod je u početku crvene boje, dok na kraju potamni do tamnoplave ili skoro crne boje.

Kupina osim lepog i prijatnog ukusa ima i mnoga lekovita svojstva. Dosta ljudi ne zna da je kupina veoma lekovito voće. Kupina se koristi za lečenje raznih tegoba već par hiljada godina. U starija vremena su se za lečenje mnogih bolesti koristili plod, lišće, kora i koren. Istorijska je činjenica da su Grci i Rimljani koristili kupinu kako kod blažih infekcija, tako i kod ozbiljnijih problema. Poznato je da se u Evropi kupina koristila za lečenje gihta, bila je toliko popularna da je nazvana „giht bobicom“.

PROČITAJTE JOŠ ZAŠTO SU JAGODE DOBRE ZA VAŠE ZDRAVLJE

Lekovita svojstva kupine

Lekovita svojstva kupine su višestruka jer kupine jačaju imunitet, regulišu probavu, održavaju zdravlje srca, imaju antikancerogena svojstva, dobar su antioksidans itd… Konzumiranjem kupina u umerenim količinama možete dosta da doprinesete svom zdravlju i da preventivno delujete u sprečavanju nekih zdravstvenih tegoba. A koje su to koristi od konzumiranja kupina pročitajte u nastavku teksta.

KUPINA PROTIV ANEMIJE

Pored svih svojih lekovitih osobina koje poseduju kupina se preporučuje i osobama koje pate od anemije. Redovnim konzumiranjem umerene količine kupina dnevno, možete znatno da poboljšate svoju krvnu sliku u narednih mesec dana.

KUPINA ZA JAČI IMUNITET

Zbog svih svojih sastojaka koje sadrži, kupina je idealna za bolji rad, odnosno za jačanje imunog sistema. Redovnim konzumiranjem doprinosite dosta u zaštiti vašeg organizma od raznih infekcija i drugih bolesti.

KUPINA ZA BOLJU PROBAVU

Ako želite da imate dobru probavu konzumirajte kupinu jer je ona dobar izvor vlakana (rastvorljivih i nerastvorljivih). Vlakna iz kupine su veoma bitna za normalno funkcionisanje digestivnog sistema, jer regulišu zatvor i održavaju digestivni sistem u idealnom stanju.

KUPINA IMA DOBRA ANTIOKSIDATIVNA SVOJSTVA

Kupina sadrži antocijanin, flavonoide i fenolnu kiselinu. Ovi sastojci spadaju u moćne antioksidanse koji štite vaš organizam na mnogo načina. Antioksidansi iz kupina se snažno bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju njihovu dalju aktivnost.

KUPINA IMA I ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA

Razni sastojci iz kupina doprinose tome da plod kupine bude veoma efikasan u sprečavanju razvoja raznih vrsta raka. Kupine su dobar izvor antocijanina, koji u kombinaciji sa još nekim sastojcima koje kupina sadrži, prema nekim naučnim istraživanjima, doprinosi sprečavanju rasta tumora i metastazu.

KUPINA ZA ZDRAVO SRCE

Kupine su bogat izvor antioksidanasa, minerala, vitamina i dijetalnih vlakana. Kad ovome dodamo to da kupine sadrže malo kalorija onda je prilično jasno zašto su kupine dobre za zdravlje srca. Redovnim konzumiranjem umerene količine kupina sprečavate začeplenje arterija, stimulišete bolji protok krvi i na taj način smanjujete rizik od nastanka raznih srčanih bolesti. Magnezijum koji kupine sadrže doprinosi regulisanju krvnog pritiska.

KUPINA ZA IDEALNU LINIJU

Kupina sadrži malo kalorija i dosta vlakana koji su idealni za čišćenje creva. Zato se kupina preporučuje tokom dijete.

KUPINA ZA ZDRAVE KOSTI

Magnezijum i kalcijum koji se nalaze u kupinama su veoma bitni za održavanje zdravlja kostiju. Magnezijum olakšava apsorpciju kalcijuma u organizmu, dok je kalcijum važan za jačanje kostiju.

KUPINA ZA ZDRAVLJE OČIJU

Kupine imaju veoma važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Sastojci koji se nalaze u kupinama štite oči od ultravioletnog zračenja, poboljšavaju vid, štite oči od raznih bolesti kao što su katarakta, noćno slepilo i makularna degeneracija.

KUPINA JE ODLIČNA ZA DIJABETIČARE

Kupina ima nizak sadržaj ugljenih hidrata i dobra lekovita svojstva pa se zbog toga preporučuje za ishranu dijabetičara. Sastojci koje ovo voće sadrži, sprečavaju oštećenje krvnih sudova i tako štite vitalne organe.

KUPINA POZITIVNO UTIČE NA ZDRAVLJE MOZGA

Redovnim konzumiranjem kupina u umerenim količinama možete dosta doprineti u održavanju mentalnog zdravlja. Prema nekim istraživanjima kupina poboljšava performanse mozga i kratkoročno pamćenje. Divlje kupine imaju veći učinak od običnih u sprečavanju degeneracije moždanih ćelija.

Nutritivna vrednost kupina

Kupine se zbog svojih izuzetnih lekovitih osobina smatraju super hranom. Bogate su antioksidansima kao što su antocijan, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, itd… Kupine sadrže puno vlakana i dosta voćnog šećera. Od minerala sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, gvoždja, magnezijuma i fosfora.

NUTRITIVNA VREDNOST NA 100g NAMIRNICE

 • ENERGETSKA VREDNOST – 43 kcal
 • UKUPNO PROTEINA – 1,39 g
 • UKUPNO MASTI – 0,49 g
 • UKUPNO UGLJENIH HIDRATA – 9,61 g
 • DIJETALNA VLAKNA – 5,3 g
 • UKUPNO ŠEĆERA – 4,88 g
 • VODA – 88 g
 • VITAMIN C – 21 mg
 • MONONEZASIĆENE MASNE KISELINE – 0,047 g
 • POLINEZASIĆENE MASNE KISELINE – 0,28 g
 • TIAMIN – 0,02 mg
 • RIBOFLAVIN – 0,026 mg
 • NIACIN – 0,65 mg
 • PANTOTENSKA KISELINA – 0,276 mg
 • PIRIDOKSIN – 0,03 mg
 • FOLATI – 25 mcg
 • VITAMIN A – 214 IU
 • VITAMIN E – 1,17 mg
 • VITAMIN K – 19,8 mcg
 • KALCIJUM – 29 mg
 • GVOŽDJE – 0,62 mg
 • MAGNEZIJUM – 20 mg
 • FOSFOR – 22 mg
 • KALIJUM – 162 mg
 • NATRIJUM – 1 mg
 • CINK – 0,53 mg
 • BAKAR – 0,165 mg
 • MANGAN – 0,65 mg
 • SELEN – 0,4 mcg

Kada uvesti kupinu u bebinu ishranu

U bebinu ishranu kupinu možete uvesti kada beba napuni deset meseci. Tada je pravo vreme da svojoj bebi napravite jednu hranljivu, ukusnu i osvežavajuću kašicu od kupina. Naravno pre uvodjenja svake nove namirnice u bebinu ishranu konsultujte se sa vašim pedijatrom.

Jedna od kašica koju možete napraviti je da kombinujte žitarice za bebe kao i bananu da bi dobili slatkoću . Na ovaj način dobijate jednu veoma zdravu i ukusnu kašicu.

Sastojci koji su vam potrebni:

 • 1 MANJA ŠOLJA KUPINA
 • 1 MANJA BANANA (ili pola veće banane)
 • ŽITARICE ZA BEBE (3 kašike)

PRIPREMA:

Sa 100 ml prokuvale vode, prelijte žitarice. Voće (kupine i bananu) usitnite u blenderu. Sjedinite sadržaj iz blendera sa žitaricama, promešajte i kašica je spremna za konzumiranje.

PROČITAJTE JOŠ ZAŠTO JE SMOKVA DOBRA ZA VAŠE ZDRAVLJE

Kupina u trudnoći

Konzumiranjem voća i povrća trudnica dobija sve neophodne sastojke koji su joj potrebni za održavanje normalne trudnoće. Ali pri odabiru treba biti oprezan jer koliko je neko voće ili povrće korisno za majku i za bebu, toliko se neko drugo voće i povrće ne preporučuje tokom perioda trudnoće. Što se tiče kupina one spadaju u onu grupu namirnica koje su dozvoljene tokom perioda trudnoće, osim ako niste alergični na bobice.

Kupine su nutritivno dosta vredne namirnice. Bogate su antioksidansima, mineralima, vitaminima i dijetalnim vlaknima. Sadrže sve što je potrebno jednoj trudnici u održavanju normalne trudnoće.

Sastojci koje kupina sadrži su korisni i za majku i za bebu. Dijetalna vlakna kojima je kupina bogata normalizuju probavu i ublažavaju zatvor. Folna kiselina je veoma značajna jer doprinosi optimalnom rastu ćelija i sprečava, odnosno pozitivno utiče u smanjenju rizika od urodjenih defekata kod bebe.

Za jači imuni sistem trudnice tu je vitamin C, kao i ostali snažni antioksidansi, dok minerali kao što su kalcijum, gvoždje, magnezijum i fosfor imaju glavnu ulogu u jačanju kostiju kao i u održavanju zdravlja istih. Redovnim konzumiranjem kupina doprinosite poboljšanju vida kao i poboljšanju zdravlja očiju vaše bebe. Dobre su za bolje funkcionisanje krvnih sudova kao i u borbi protiv karcinoma.

Kupine imaju i neka neželjena dejstva poput alergijske reakcije kod trudnica, kao i dijareju ako se konzumiraju u većim količinama.

Sok od kupina

Domaći sok od kupina je izuzetno lekovit, dobar je za osveženje, za jačanje imuniteta, ima antikancerogena svojstva i deluje preventivno kod raznih bolesti. Smatra se da samo jedna čaša soka dnevno može da doprinese znatnom poboljšanju vašeg zdravlja.

Kupina sadrži dosta antioksidanasa pa je zbog toga konzumiranje soka od kupine veoma korisno za vaš organizam jer antioksidansi kompletno čiste organizam od toksina i slobodnih radikala.

Kupina sadrži pored obilja vitamina, kao što su vitamin C i vitamin E i dosta minerala poput gvoždja, kalijuma i magnezijuma koji su izuzetno bitni za vaš organizam. Vitamin C je izuzetno bitan u borbi protiv upala kao i u očuvanju krvnih sudova.

Sok od kupina je veoma dobar za srce i za krvnu sliku, odnosno za kompletan kardiovaskularni sistem. Zahvaljujući tome što su kupine bogate folatima, konzumiranjem soka doprinosite jačanju vašeg imuniteta.

Sok od kupina je dobar saveznik u regulisanju rada digestivnog trakta. Dosta je efikasan protiv zatvora i osećaja nelagodnosti (nadutosti) u donjem delu stomaka. Sok od kupina ima antikancerogena svojstva i dobar je u borbi protiv raka debelog creva.

RECEPT ZA SOK OD KUPINA

Sastojci koji su vam potrebni:

 • 2 kg KUPINA
 • 1 l VODE
 • 1 kg ŠEĆERA
 • 1 LIMUNTUS

Ovaj domaći sok od kupina se priprema bez kuvanja. Prvo što treba da uradite je da dobro operete kupine. Zatim ih prebacite u odgovarajuću posudu, pospite limuntus preko njih i ostavite da odstoje 24 sata.

Nakon 24 sata procedite sok koji se stvorio i dodajte šećer, pa ostavite opet da odstoji 24 sata ali ovaj put uz povremeno mešanje sadržaja.

Kada opet prodje 24 sata, sok prebacite u staklenu flašu koja je prethodno dobro oprana i sterilisana. Ovaj sok pored lepog ukusa ima i izuzetna lekovita svojstva.

Čaj od lista kupine

Pored ploda i list kupine ima mnoga lekovita svojstva i koristi se već duži vremenski period za lečenje raznih zdravstvenih tegoba. U listu kupine se nalaze razni sastojci koji imaju jaka antioksidativna svojstva, pa se zbog toga list kupine koristi kako u lečenju lakših, tako i u lečenju onih težih bolesti poput raka.

ZAŠTO BI TREBALI DA KONZUMIRATE ČAJ OD LISTOVA KUPINE

 • Deluje protiv upala i glavobolje
 • Ublažava stomačne probleme i dijareju
 • Sprečava brzo starenje kože
 • Pozitivno utiče na zglobove i mišiće tako što smanjuje bolove
 • Umanjuje rizik od nastanka raka

Čaj od lista kupine možete pripremiti na sledeći način:

Stavite nekoliko kašika suvog lišća u šolju ključale vode. Posle 5 minuta procedite sadržaj i čaj je spreman za konzumiranje.

Redovnim konzumiranjem čaja od lista kupine možete da ublažite dijareju, smanjite probleme nastale zbog hemoroida i ublažite upalu respiratornog sistema. Čaj možete koristiti i za ispiranje usta jer tako sprečavate paradentozu i krvarenje desni.

Једно мишљење на „KUPINA – veoma ukusno i zdravo voće

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s