ZDRAVLJE

ALERGIJE – SIMPTOMI I LEČENJE

Dok kod nekih osoba imunološki sistem funkcioniše normalno i nemaju nikakvu reakciju na alergene iz unutrašnje i spoljašnje sredine, kod drugih osoba isti taj imunološki sistem reaguje veoma burno pri kontaktu sa alergenima i izaziva alergijsku reakciju.

Šta je to alergija

Do pojave alergije dolazi zbog preteranog odgovora organizma na neku supstancu ili više njih iz našeg prirodnog okruženja, koje su u principu neškodljive. Te supstance mogu da izazovu alergijske reakciju i kada su prisutne u malim količinama. Ove materije se nazivaju alergeni. Alergija je često uzrokovana zbog poremećaja u radu našeg imunog sistema koji inače ima ulogu da štiti telo od bakterija, virusa i raznih mikroorganizama.

Kod nekih osoba javlja se preterana reakcija na alergene iz prirode, njihov organizam reaguje prejako na supstance ili materije iz prirode, koje su inače neškodljive. Imunološki sistem pokušava da zaštiti organizam tako što stvara antitela i protiv njih. Ove osobe spadaju u grupu alergičnih osoba, a problem nastaje zbog burne reakcije imunološkog sistema koji prepoznaje alergene kao infekciju, reaguje tako što stvara antitela protiv njih i tako nastaje alergija.

Kod osoba koje nisu alergične, imunološki sistem deluje drugačije, tako što pri prvom kontaktu zapamti alergene, prepozna da nisu štetni i ne stvara antitela protiv alergena, odnosno ne reaguje na njih kada se desi sledeći kontakt.

Alergije mogu biti:

 • NASLEDNE – kod naslednih alergija je karakteristično to što osoba ima urodjenu sklonost da odgovori na odredjene alergene tako što će stvarati specifična antitela protiv njih i tako prouzrokovati odredjenu alergiju
 • STEČENE – kod stečenih alergija je specifično to što one nastaju zbog prekomernog izlaganja svakodnevnim alergenima a pritom je reakcija imunološkog sistema burna i neodgovarajuća

Postoji mnogo alergena koji izazivaju alergijsku reakciju i mogu se svrstati u nekoliko kategorija:

 1. RESPIRATORNI ALERGENI – KUĆNI – kao što su prašina, budj, grinje, životinjska dlaka i SPOLJNI – polen, ujed insekta, trava, korov
 2. HRANA – orašasti plodovi, jaja, mleko, riba, veštačke arome, itd…
 3. KONTAKTNI ALERGENI – kućna hemija, lekovi, kozmetika, itd..

Simptomi alergije

Simptomi alergije se najčešće javljaju odmah po izloženosti alergenu a u retkim slučajevima mogu da se jave i posle par sati ali to sve zavisi od osobe i alergena. Kada se javi alergijska reakcija najčešće napada disajne puteve, sinuse, kožu i organe za varenje. S jedne strane većina alergijskih reakcija je blaga i kod većine ljudi se manifestuje u obliku kijavice, javlja se svrab ili suzenje očiju, curenje sekreta iz nosa, svrab i crvenilo kože, otok, otežano disanje, mučnina, malaksalost, itd…, ali postoje i one koje mogu da izazovu ozbiljnu reakciju organizma koja je opasna po zdravlje osobe.

Simptomi koji su specifični za alergije su:

 • Osetljivost na polen ili polenska kijavica koja prouzrokuje kijavicu, svrab nosa i očiju, curenje nosa, crvene ili otečene oči
 • Osetljivost na hranu koja prouzrokuje oticanje usana, jezika, lica, grla itd…
 • Osetljivost na neke lekove može da prouzrokuje svrab kože, osip, teško disanje, otok lica, itd…
 • Alergija zbog uboda insekta može da prouzrokuje otok na mestu ujeda, svrab, kašalj, stezanje u grudima, poremećeno disanje
 • Alergija kože ili ekcem prouzrokuje svrab kože, ljuštenje, itd…

Alergije kod beba

Ono što je najbitnije kada je reč o bebama je da naučite da razlikujete da li beba ima alergiju ili je to u pitanju samo obična prehlada ili neki drugi prolazni zdravstveni problem. Simptomi kao što su osip, curenje sekreta iz nosa, stomačne tegobe ili uznemirenost, ako traju vremenski kraće najverovatnije nisu posledica alergije već se radi o nekom prolaznom zdravstvenom problemu.

Uzrok ovih simptomi ponekad može da bude i alergija, zato je veoma bitno da možete da razlikujete da li je u pitanju obična prehlada ili je to alergija. Ovo je veoma važno jer su simptomi nosne alergije slični simptomima prehlade – curenje sekreta iz nosa, zapušen nos, kijanje, vodene oči, itd… Najveći krivci za izazivanje alergije kod beba su:

 • Budj
 • Životinjska perut
 • Grinje

Bez obzira što je teško da se uoči razlika izmedju alergije i prehlade, neki načini ipak postoje da se to utvrdi.

 • Kao prvo obratite pažnju koliko dugo traju simptomi, jer kod prehlade simptomi obično traju desetak dana a kod alergije duže od dve nedelje
 • Kod prehlade se javlja bol u mišićima i povišena temperatura, dok kod alergija to nije karakteristika
 • Obratite pažnju da li je nos vaše bebe stalno zapušen ili curi
 • DA li beba stalno trlja nosić
 • DA li bebu svrbe oči
 • DA li beba stalno kija, više nego što je to uobičajeno za prehladu
 • DA li beba ima iritacije na koži ili neki osip
 • Koje su boje izlučevine iz nosa vaše bebe

Sve ove stavke mogu da ukazuju na to da vaša beba ima alergiju, odnosno da je beba alergična na nešto iz njenog okruženja.

Kada se javi alergija kod beba ili male dece, najbolje je da utvrdite zašto je došlo do pojave alergije i da li je reč o alergiji. Kada primetite prve simptome pokušajte da se setite, da li je dete tog dana probalo neku novu hranu, ili je došlo do pojave alergije zbog deterdženta kojim ste prali detetovu odeću, možda ste boravili u prirodi pa je dete došlo u dodir sa nekim alergenom, itd… Pošto alergija može biti i nasledna, vrlo je moguće da je dete nasledilo tu sklonost ka alergijama. Bitno je da se otkrije uzrok na vreme, kako bi se adekvatno odreagovalo na prve simptome. Što se brže odreaguje i problem stavi pod kontrolu, dete će biti manje izloženo alergenima i tako će se sprečiti, odnosno smanjiti šanse za razvoj drugih alergija kao što je astma, alergija na polen, itd…

Ako jedan ili oba roditelja pate od alergija dete može naslediti tu sklonost da bude alergično, ali to ne mora da znači da će dete naslediti tu istu alergiju. Šanse da se razvije ista alergija su oko 50%, ako je u pitanju samo jedan roditelj, a ako su oba roditelja, onda su šanse da se razvije ista alergija oko 80%. I uopšte nije neuobičajena pojava da su članovi jedne porodice alergični na više različitih stvari.

Kako se leče alergije

Najbolji lek za alergiju je da izbegavamo alergene koliko je to moguće. Postoji više vrsta alergija i sve se one leče na drugačiji način. Na pojavu prvih simptoma alergije obratite se lekaru kako bi se utvrdio adekvatan način lečenja. Prepisanu terapiju koristite na tačno utvrdjen način. Za lečenje se uglavnom koriste kortikosteroidi, antihistaminici a ako je teži oblik alergijske reakcije daje se i adrenalin.

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis nastaje kada dođe do kontakta kože sa nadražujućim alergenima. Najčešći simptomi koji se javljaju prilikom kontaktnog dermatitisa su:

 • Crvenilo kože, osip
 • Svrab
 • Suva, ispucala koža
 • Perutava koža
 • Otok
 • Plihovi

Alergijska reakcija se kod kontaktnog dermatitisa najčešće javlja na mestima koja su bila u kontaktu sa alergenima. Osip može da bude veoma neprijatan ali nije opasan po život. Ako je osip baš neugodan, i utiče na vaše svakodnevne aktivnosti ili ne možete da spavate, obratite se lekaru.

Mnoge supstance poput sapuna, kozmetike, nakita, parfema, biljaka, itd… mogu da uzrokuju pojavu kontaktnog dermatitisa. Pa tako imamo iritirajući kontaktni dermatitis i alergijski kontaktni dermatitis.

 • Iritirajući kontaktni dermatitis može nastati prilikom oštećenja zaštitnog sloja kože,upotrebom raznih deterdženata, alkohola, izbeljivača, šampona kao i materija koje se prenose vazduhom kao što su pesticidi, veštačka djubriva, biljke, itd… Dok se kod nekih osoba vremenom razvije tolerancija i alergeni im ne smetaju uopšte ili imaju blagu reakciju, kod nekih osoba je ta reakcija veoma burna.
 • Alergijski kontaktni dermatitis nastaje kada alergen pokrene alergijsku reakciju na koži i to na mestu koje je bilo u kontaktu sa alergenom. Isto tako do reakcije može da dodje i ako unesemo neku supstancu u organizam putem hrane, lekova itd…

Kada dodje do alergijske reakcije veoma je bitno da prepoznate na koje ste supstance alergični kako bi mogli da primenite adekvatno lečenje istih i kako bi mogli u budućnosti da izbegavate te alergene koliko je to moguće. Čim uklonite uzročnike zbog kojih imate alergijsku reakciju, problemi sa kožom će nestati u roku od dve do četri nedelje.

Respiratorne alergije

Uzroci respiratorne alergije su najčešće osetljivost na različite vrste polena (lipa, topola, trava). Respiratorne alergije se najviše javljaju u proleće i manifestuju se različitim simptomima kao što su: zapušen nos, curenje sekreta iz nosa, kijanje, kašalj sa iskašljavanjem sekreta, promuklost, itd… Kod baš osetljivih osoba može doći do napada bronhijalne astme gde je potrebno stručno medicinsko zbrinjavanje.

Kod respiratornih alergija primenjuju se dva načina lečenja i to: lečenje same alergije lekovima iz grupe antihistaminika i lečenje simptoma, za to se koriste kapi za nos, pumpice i aerosoli za nos. Kod respiratornih alergija je specifično to što se one nalaze svuda oko nas i skoro je pa nemoguće izbeći alergene.

Alergija na hranu

Alergija na hranu se javlja kada organizam preterano odreaguje na neke odredjene namirnice koje koristimo u ishrani. Obično se alergija na hranu javlja kod male dece i to najčešće upotrebom mleka, soje, kikirikija, jaja. Kako prepoznati da li je dete alergično na neku hranu i koju? Problem kod ovog pitanja je u tome što niko ne može da zna na koju je hranu dete alergično sve dok ne proba tu hranu. Alergijske reakcije su uglavnom burne i treba brzo i adekvatno odreagovati. Kada dete sa mlečne hrane prelazi na čvrstu hranu, nove namirnice uvodite postepeno u detetovu ishranu.

Ako se alergija na hranu javi kod nešto starije dece i kod odraslih onda su glavni uzročnici orasi i morski plodovi. Alergija na hranu nije isto što i intolerancija na hranu. Alergijska reakcija na hranu se najčešće razvija kod male dece koja sa dojenja i mlečne hrane prelaze na čvrstu hranu. Alergijska reakcija se javlja zbog toga što se organizam brani od nove namirnice, jer je prepoznaje kao štetnu i ako to nije, pokreće se odbrana imunološkog sistema i dolazi do alergijske reakcije. Simptomi koji se tom prilikom javljaju su:

 • Osip na koži
 • Koprivnjača
 • Nelagodnost i bolovi u stomaku
 • Osip u ustima
 • Oticanje usana
 • Astma
 • Anafilaktički šok koji može da prouzrokuje ozbiljnu alergijsku reakciju kao što je: zakrčenje disajnih puteva, otečeno grlo ili osećaj knedle u grlu, ozbiljan pad krvnog pritiska, ubrzani puls, vrtoglavicu. Bolničko lečenje je u ovim slučajevima neophodno.

Čim se pojave prvi simptomi, odnosno alergijska reakcija na hranu, potražite stručnu medicinsku pomoć da bi se na vreme utvrdilo na koju ste namirnicu alergični. Prvi i osnovni korak je izbacivanje te namirnice iz dalje upotrebe.

Alergija na sunce

Alergije na sunce su sve učestalije i uglavnom se javljaju kao posledica UV zračenja i manifestuju se odredjenim promenama na koži. Alergija na sunce pogadja oko 20% ljudi i dosta se razlikuje od drugih alergija jer se manifestuje u jednom jedinom obliku a to je osip na koži. Pored osipa se javljaju crvenilo i svrab. Ovi simptomi koji se javljaju nisu opasni po život ali mogu da budu vrlo neugodni i ponekad bolni. Za razliku od drugih alergija nema gušenja i nekih trajnih posledica. Ove promene na koži koje se odnose na svrab, osip i crvenilo obično prodju u roku od nekoliko dana.

Uzroci koji dovode do alergijske reakcije na sunce mogu biti nasledni, odnosno osoba može imati genetske predispozicije za ovakvu osetljivost na sunce a isto tako mogu se javiti i zbog korišćenja odredjenih lekova (antihistaminici, antibiotici, antidepresivi, itd…)

Ako je alergijska reakcija izazvana zbog sunca, odnosno UV zračenja blaga, simptome možete ublažiti i sami kod kuće stavljanjem hladnih obloga na iziritirano mesto. Veće izlaganje suncu izbegavajte narednih nekoliko dana dok alergija ne prodje. Osobe koje su alergične na sunce bilo bi poželjno da se više puta dnevno izlažu suncu u kraćim vremenskim intervalima kako bi se koža privikla na sunčeve zrake. Zatim treba da koriste kremu koja ima jak zaštitni faktor. Ako su kojim slučajem reakcije na sunce, odnosno na UV zračenje veoma jake onda se možete konsultovati sa lekarom kako bi vam prepisao eventualno neki lek koji može da ublaži ili spreči alergijsku reakciju na sunce.

Alergija na ambroziju

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja niče polovinom aprila i može da naraste do 150 cm. Veoma otporna biljka koja može da proizvede više miliona zrna polena, i to u periodu od početka jula pa sve do prvih jutarnjih mrazeva. Polen izaziva dosta problema kod jednog dela populacije tako što uzrokuje odredjene simptome. Simptomi koji mogu da se jave kod ljudi zbog polena ambrozije su kijanje, svrab nosa i očiju, curenje sekreta iz nosa, kašalj a u težim slučajevima može doći do napada astme.

Simptome ambrozije možete ublažiti na razne načine, a najbolje je da delujete preventivno. Pre početka cvetanja ambrozije počnite sa svojom adekvatnom redovnom terapijom koju će vam prepisati lekar kako bi ublažili ili otklonili mogućnost jače alergijske reakcije.

Postoji još nekoliko načina da olakšate simptome ambrozije:

 • Iz kuće izlazite posle 16h, jer je tokom prepodneva najveća koncentracija polena u vazduhu
 • Držite zatvorene prozore bilo da je u pitanju stan ili auto
 • Ostanite kod kuće ako je napolju vetrovito jer se čestice polena vetrom lako prenose
 • Redovno održavajte ličnu higijenu
 • Redovno menjajte odeću
 • Ne sušite veš napolju
 • Održavajte redovno higijenu životnog prostora
 • Izbegnite polen odlaskom na neku planinu ili more, ako ste u mogućnosti

Kod svih vrsta alergija najbitnije je da se odreaguje adekvatno i na vreme, kako bi se sprečile eventualno neke teže posledice. S obzirom da nisu sve alergije bezazlene, i da mogu da izazovu ozbiljnu alergijsku reakciju u tom slučaju treba potražiti stručnu medicinsku pomoć.

2 мишљења на „ALERGIJE – SIMPTOMI I LEČENJE

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s