BOLESTI ZAVISNOSTI

CIGARETE – KAKO OSTAVITI CIGARETE

Pušenje cigareta ima veliki negativan uticaj na zdravlje ljudi. Pušenjem cigareta vremenom dolazi do ozbiljnih bolesti, kao i do stvaranja zavisnosti.

Da li znate šta se sve nalazi u cigaretama

Cigareta je veoma opasna stvar. Kratkoročna upotreba donosi užitak a dugoročna zavisnost, razne zablude i postepeni razvoj veoma teških bolesti.  Upotrebom cigareta unosimo velike količine toksina i raznih štetnih materija. Kad bih vam rekao da cigarete sadrže i šećer, možda ne biste poverovali kao što nisam ni ja u početku, al nažalost to je istina, pored postojećih šećera koje sadrži jedna cigareta, postoje i dodatni šećeri koji utiču na gorčinu cigarete i koji povećavaju zavisnost od cigareta.

Osim toga šećeri povećavaju količinu štetnih materija u dimu cigarete. Cigarete sadrže i nikotin koji izaziva zavisnost tako što stimuliše dopamine u mozgu, što dovodi do privremenog osećaja opuštenosti i smirenosti. Taj osećaj smirenosti i opuštenosti tera pušača da zapali novu cigaretu a pojedine supstance u cigaretama stimulišu nikotinske receptore pa pojedini ljudi postaju strastveni pušači.

Jedna cigareta sadrži više od 4000 različitih hemijskih jedinjenja. Glavni sastojak cigarete je duvan. Glavni sastojak duvana je nikotin koji je glavni krivac za  izazivanje zavisnosti. Postoji više vrsta duvana a najštetniji je onaj koji u sebi sadrži više šećera jer se sagorevanjem oslobadjaju veće količine štetnih materija.

U dimu cigarete se nalazi više od 4000 različitih štetnih supstanci koje nastaju uglavnom pri sagorevanju duvana, papira cigareta i ostalih hemikalija koje se koriste pri uzgoju duvana. Sastojci duvanskog dima su katran,ugljen monoksid,nikotin kao i još mnogo supstanci koje imaju kancerogeno dejstvo a pronadjeni su i metali od kojih su neki radioaktivni.

Kako ostaviti cigarete

Mnogi smatraju da pušenje nekoliko cigareta dnevno nije štetno po njihovo zdravlje, ali su u velikoj zabludi jer je novo istraživanje pokazalo da pušenje nekoliko cigareta dnevno šteti plućima skoro isto kao i dve pakle cigareta dnevno. Zato se treba osloboditi ove ružne navike što pre jer je dan bez cigarete veoma kvalitetan dan u svakom smislu te reči.

Da bi se oslobodili ove ružne navike morate biti vrlo uporni i strpljivi jer je to proces koji traje jedan odredjeni period. Ako nemate jaku volju i ako ne možete cigarete da ostavite naglo, pokušajte da sami postepeno smanjujete broj popušenih cigareta u toku jednog dana, kako bi organizam, odnosno mozak navikli na sve manje količine nikotina, a sve sa ciljem da u jednom momentu dodjete do tačke gde vam u toku dana cigareta više neće ni trebati, odnosno nećete više imati potrebu za njom.

Da bi ovaj način funkcionisao potrebno je da imate jaku volju kako bi odvikavanje od pušenja bilo uspešno. Jednostavno ubedite sebe da ste bili u zabludi da vas cigarete smiruju kada ste nervozni ili pod stresom, da uživate u cigareti, postoji i zabluda da ispijanje kafe nije isto bez cigarete, da pivo i cigareta ne idu jedno bez drugog, onda zabluda da se možete ugojiti ako prestanete sa pušenjem, itd…

Postoji još mnogo zabluda ako ih prevazidjete na vreme proces odvikavanja od pušenja biće mnogo lakši. Sve što ste radili sa cigaretom, može da se radi i bez nje, čim prebrodite onu prvobitnu krizu prvih par nedelja kada prestanete da pušite. Kako dani prolaze želja za cigaretom će biti sve manja, a vi ćete biti slobodni i napokon ćete moći da prepoznajete razne mirise jer će vam se čulo mirisa vratiti u normalu.

Nekoliko saveta za što lakše odvikavanje od pušenja, odnosno od ove ružne navike:

 1. ODREDITE DATUM koji vam odgovara za odvikavanje od pušenja.
 2. SPREMITE SE PSIHIČKI za taj datum kako bi stvarno krenuli u proces odvikavanja. Raščistite u svojoj glavi sve nedoumice i zablude u vezi sa cigaretama. Sagledajte realnu sliku o tome koje ćete benefite imati sa prestankom konzumiranja cigareta. Osim što ćete uživati u činjenici da niste više pušač, zdravlje će vam biti sve bolje i bolje i imaćete sigurno duži i kvalitetniji život
 3. ODVIKAVANJE NIJE LAKO uglavnom zbog činjenice da će vaše telo par nedelja osećati potrebu za nikotinom, i tu trebate biti jaki da izdržite i da se oduprete želji za cigaretom. Ovde je veoma bitna vaša mentalna snaga. U ovom periodu kada je kriza za nikotinom na vrhuncu trebate ubediti sebe da će to brzo proći i da postajete slobodni, odnosno da nećete više biti zavisnik od cigareta. U ovom periodu je od suštinske važnosti da izbegavate sve one stvari koje vas povezuju ili podsećaju na cigarete, kao što su alkohol, kafa itd… Ili možete da imate drugačiji pristup da kafu, alkohol ili nešto drugo počnete da konzumirate bez cigareta, jednostavno treba da ubedite sebe da to tako treba i da je to mnogo zdravije i bolje po vas. Ako niste dovoljno mentalno jaki koristite prvi pristup, odnosno izbegavajte alkohol i cigarete dok vas potpuno ne prodje želja za cigaretama
 4. DRUŽITE SE sa ljudima bez obzira dali se radi o pušačima ili nepušačima. Normalno uz oprez da nedodjete u iskušenje da zapalite cigaretu. U ovom procesu odvikavanja morate stalno ubedjivati sebe na razne načine da je pušenje veoma štetno po vas. Ako to uspete odvikavanje će biti lakše a vama će biti nebitno da li ste u društvu pušača ili ne jer će vaša želja za cigaretom biti vremenom sve manja i manja
 5. STALNO NALAZITE RAZLOGE PROTIV PUŠENJA tako što ćete kada god vam cigarete padnu na pamet uvek podsećati sebe koliko su cigarete štetne po vas
 6. SAMO JEDNA CIGARETA ovo je najveća greška kod odvikavanja od pušenja, jer posle ove jedne dolazi samo još jedna i tako sve u krug. Odvikavanje je onda mnogo teže, zato je mentalna jačina mnogo bitna u ovom procesu. Kada odlučite da se otarasiti duvanskog dima trebate biti dosledni i učiniti sve da nedodjete u iskušenje da zapalite SAMO TU JEDNU CIGARETU
 7. NEMOJTE DA DRŽITE CIGARETE U KUĆI jer možete pasti u iskušenje
 8. NAVIKNITE SE na život nepušača i čestitajte sebi što ste uspeli u tome

Šta se dešava kada ostavite cigarete

Prestanak pušenja ima veoma velike benefite po organizam i to se može osetiti već u prvim satima od zadnje popušene cigarete i to:

 • Posle 20 minuta krvni pritisak se normalizuje
 • Normalizuje se i temperatura nogu i ruku
 • Osam sati posle zadnje popušene cigarete, organizam se bolje snabdeva kiseonikom
 • U roku od 24 sata dolazi do povećane ANKSIOZNOSTI koja se posle dve nedelje vraća u normalu, odnosno na nivo pre odvikavanja od pušenja
 • Posle dan, dva poboljšavaju se čula mirisa i ukusa
 • Posle petnaest dana funkcija pluća je znatno poboljšana, poboljšana je forma i bavljenje sportom je značajno lakše
 • Pluća počinju polako da se čiste pa možete imati češće napade kašlja, koji vremenom prodju
 • Posle mesec dana imunitet je značajno ojačan
 • Posle dva meseca je i san znatno poboljšan
 • Posle deset meseci razni simptomi nestaju ( kašalj, umor, zapušenost nosa, itd), čistiji su disajni putevi, organizam je otporniji na infekcije
 • Posle pet godina rizik od karcinoma je smanjen na pola
 • Posle deset godina rizik obolevanja od karcinoma je isti kao i kod nepušača

Samo nekoliko sati od odluke da prestanete da pušite doći će do toga da nikotin napušta krv i imaćete potrebu za cigaretom. Ovo se uglavnom dešava nekih šest do osam sati nakon zadnje popušene cigarete. Posle 24 sata simptomi krize kao što su nelagodnost i stres biće na svom maksimumu, može doći do preznojavanja, a kroz znoj će te izbacivati nikotin iz organizma. Posle tri dana, naravno ako niste zapalili u medjuvremenu ni jednu cigaretu, u vašem organizmu ne bi trebalo da ima više nikotina. U ovom periodu čula mirisa i ukusa se oporavljaju. Posle nedelju dana bez ijedne cigarete, pluća bi trebalo do počnu da se čiste, a kod mnogih će doći do pojave kašlja.

Posle dve nedelje stanje organizma je sve bolje i bolje, cirkulacija se poboljšava, obnavljaju se zubi i desni. Posle tačno mesec dana trebalo bi da su neki simptomi nestali poput nelagodnosti, ljutnje, depresije. Dva meseca je potrebno bez duvanskog dima da bi se poboljšala funkcija pluća i da bi se smanjio rizik od srčanog udara. Posle godinu dana bivši pušači imaju 50 posto manje šanse od bolesti srca a posle pet i deset godina rizik od razvoja raznih bolesti je skoro isti kao i kod nepušača.

Ishrana posle ostavljanja cigareta

Uspeli ste da ostavite cigarete, odlično uradili ste jednu veoma korisnu stvar za vaše zdravlje, ali sada imate problem sa većim unosom hrane u organizam što nije bila uobičajena pojava za vas dok ste bili aktivan pušač. Ovo se može nazvati i pojava „NERVOZNE“ gladi koja je posledica apstinencije od cigareta.

Kada dodje do ove pojave pokušajte da zavarate svoj organizam tako što će te umesto unosa veće količine hrane, popiti čašu vode, čaj ili pojesti neko voće a sve sa ciljem da količinski unos hrane u toku jednog dana bude normalan, kako ne bi došlo do prejedanja, a samim tim i do povećanja telesne mase. Posle ostavljanja cigareta normalna je pojava da dodje do povećanja telesne mase za nekoliko kilograma u prvih par meseci, ali uz adekvatnu i umerenu ishranu za sedam do osam meseci telesna masa se vraća u normalu i dolazi do stabilizacije metabolizma.

Najbitnije od svega je da ne odustajete od svoje prvobitne namere da se rešite duvanskog dima. Kad god vam se javi potreba za cigaretom, umesto što ćete da posegnete za njom, izadjite u šetnju, najbolje bi bilo negde u prirodu ili pored reke, nadišite se svežeg vazduha i sredite svoje misli jer dokazano je da posle tri nedelje većina tegoba nestaje postepeno i želja za cigaretom je minimalna. Sad je samo stvar vaše psihe, odnosno koliko ste mentalno jaki  da izdržite ili bolje rečeno sprovedete vašu želju do kraja. Najbolje bi bilo da izbegavate jedno vreme sve one stvari koje vas podsećaju na cigaretu kao što su kafa, alkohol, slatkiši, itd., a umesto toga možete konzumirati više voća i povrća.

Cigarete i trudnoća

Ne postoji bezbedna količina popušenih cigareta u toku dana. Pa je tako u trudnoći veoma preporučljivo da se izbegava unos štetnih supstanci poput alkohola i cigareta. Samim svojim ponašanjem majka mnogo utiče na adekvatno održavanje svoje trudnoće, jer ako ponašanje bude neadekvatno, odnosno ako postupci majke budu nesavesni, može doći do raznih komplikacija.

Bilo bi dobro da majka u trudnoći izbegava da koristi cigarete, a isto tako i ne bi trebalo da boravi duži vremenski period ni u prostoriji gde ima dosta duvanskog dima, jer da bi se plod adekvatno razvijao prostor u kome majka boravi treba biti provetren i pun svežeg vazduha bez štetnih supstanci što je više moguće.

Bez obzira da li je majka aktivan ili pasivan pušač, uvlačenjem ili udisanjem dima veoma lako štetne supstance dopiru do bebe. Pa se tako dešava da deca majki pušača imaju niz problema koji mogu da se manifestuju u više oblika: deca su sklona gojenju, imaju neobuzdan karakter i smatra se da su u velikom procentu sklona raznim vrstama zavisnosti, imaju problem sa plućima, hipertenzijom, srčanom manom, itd…

Da bi trudnoća protekla kako treba, bilo bi poželjno da se cigarete izbace na vreme iz upotrebe kako bi se organizmu dalo dovoljno vremena da se očisti pre same trudnoće. Samo to je garant da će trudnoća proći adekvatno i da beba kasnije neće imati ozbiljne probleme sa zdravljem. Upotrebu cigareta treba izbegavati i tokom dojenja jer se u majčino mleko luče sve materije koje unese u organizam preko dana.

Šta da radite da se ne ugojite nakon prestanka pušenja

Postoji mnogo načina da održite svoju liniju u top formi ali isto tako postoji i mnogo načina da je uništite. Sve zavisi od vaše želje i volje da apstinenciju od cigareta prebrodite što idealnije po vas, a samim tim i sačuvate vaše zdravlje. Evo par saveta kako da se uspešno nosite sa datom situacijom.

 • FIZIČKA AKTIVNOST je mnogo bitna u ovom procesu, jer bi trebali da svoje loše navike a koje su vezane za konzumiranje cigareta zamenite dobrim navikama. Bavljenje bilo kojim vidom fizičke aktivnosti samo pola sata dnevno može dosta da vam doprinese da se osećate mnogo bolje i fizički i mentalno a i IMUNITET će vam biti mnogo jači.
 • HRANA izmedju obroka ili užina, treba da bude u vidu nekog voća i zdravih grickalica, i sve to umereno, raznovrsno i u granicama normale jer je to ključ zdrave ishrane
 • Treba izbegavati sve proizvode koji su industrijski preradjeni, a to će te najbolje postići tako što ih nećete kupovati jer ako su vam na dohvat ruke možete lako pasti u iskušenje
 • Izbegavajte ALKOHOL jer može da vas stimuliše da zapalite cigaretu. Osim što smanjujete unos kalorija iz alkohola, vi izbegavate i psihičku vezanost za cigaretama.

Ako se kojim slučajem i ugojite, odnosno imate nekoliko kilograma viška, ne bi trebali da očajavate jer ste samim činom što ste ostavili cigarete doprineli mnogo sebi. U svakom slučaju zdravlje će vam u budućnosti biti bolje, a što se tiče kilograma njih možete skinuti ali je bitno u svemu ovome da sačuvate pluća.

2 мишљења на „CIGARETE – KAKO OSTAVITI CIGARETE

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s