ZDRAVLJE

IMUNITET – JAČANJE IMUNITETA

IMUNITET je veoma bitan za čovekov organizam, i zbog te same činjenice treba znati kako IMUNITET funkcioniše. Za pravilan i normalan rad IMUNITETA , potrebno je da se pravilno hranimo, da vodimo zdrav način života, što podrazumeva normalan san, odmor i umerenu fizičku aktivnost i da se ne izlažemo nepogodnim vremenskim uslovima. Svako odstupanje od ovih pravila predstavlja stres za naš organizam što nije dobro jer tad IMUNITET slabi i organizam je podložan infekcijama i raznim bolestima.

U nastavku teksta pročitajte:

Šta je to IMUNITET

IMUNITET je sposobnost organizma da se zaštiti, odnosno odbrani od bolesti, bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Bez adekvatnog IMUNITETA bili bismo izloženi svim tim infekcijama i organizam ne bi mogao normalno da funkcioniše. IMUNITET je veoma složen proces na koji možemo da utičemo pozitivno ili negativno u znatnoj meri svojim načinom života. Pravilna ishrana, dovoljno sna i odredjena fizička aktivnost, odnosno aktivan život jesu preduslov za pravilan i snažan rad imunog sistema. Sa druge strane nepravilna ishrana, nedovoljno sna i pasivan život dovode do opadanja imunog sistema, što dovodi do toga da organizam bude podložniji virusima i bakterijama, odnosno podložniji raznim bolestima.

Svaki čovek poseduje URODJENI(prirodni, nespecifični) I STEČENI (adaptivni, specifični) IMUNITET. Ove dve vrste imuniteta zajedničkim snagama stvaraju adekvatan sistem za odbranu organizma od raznih bolesti i infekcija.

Urodjeni IMUNITET

Urodjeni IMUNITET (nespecifični, prirodni) to je onaj IMUNITET sa kojim se radjamo. Urodjeni IMUNITET se nalazi u telu i pre nego što se pojavi neka infekcija i prisutan je čitavog našeg života, a funkcioniše tako što prirodno formira barijeru tj. prvu liniju za odbranu organizma od raznih štetnih uticaja. Prirodne barijere kod urodjenog IMUNITETA su koža, sluzokoža, neke vrste belih krvnih zrnaca i slojevi koji obmotavaju organe. Urodjeni IMUNITET nema funkciju pamćenja kao što je to slučaj kod stečenog IMUNITETA. Urodjeni IMUNITET funkcioniše uvek po istom principu, uvek reaguje na isti način, bez obzira da li se prvi put sreće sa nekom infekcijom, ili je branio organizam od ovih pojava i ranije. Postoji PASIVNI URODJENI IMUNITET i AKTIVNI URODJENI IMUNITET.

PASIVNI URODJENI IMUNITET – ili preneseni IMUNITET se stiče još u telu majke koji se prenosi preko krvi u bebin organizam. Ovaj IMUNITET je veoma važan posle rodjenja deteta jer ga štiti od raznih uticaja dok se ne razvije njegov imunološki sistem.

AKTIVNI URODJENI IMUNITET – ovaj IMUNITET se stiče tako što se prilikom lnfekcije aktiviraju ćelije IMUNITETA koje imaju zadatak da se na adekvatan način izbore sa infekcijom.

Stečeni IMUNITET

Stečeni IMUNITET deluje u nekoliko faza, tačnije u četiri faze:

 • Prva faza – u prvoj fazi dešava se prepoznavanje antigena
 • Druga faza – čim dodje do prepoznavanja antigena, automatski se aktivira druga faza, odnosno aktiviraju se limfociti (B i T)
 • Treća faza – u trećoj fazi sledi adekvatan odgovor na antigene i dolazi do njihove eliminacije
 • Četvrta faza – u četvrtoj fazi se stvara i čuva memorija o ovom susretu sa infekcijom i u slučaju ponovnog susreta sa njom, organizam ima isti imuni odgovor kao i prethodni put.

Kod stečenog IMUNITETA je dobro to što pamti prethodne susrete sa antigenima, i primenjuje isti onaj imuni odgovor kao i prethodni put kada je bio u dodiru sa odredjenom infekcijom. Za stečeni IMUNITET su najvažnija bela krvna zrnca, odnosno B i T limfociti. B limfociti funkcionišu tako što proizvode antitela koja se vezuju za bakterije, pa zatim šalju signal fargocitima da ih odstrane iz organizma. Dok T limfociti direktno napadaju loše bakterije i sami ih uništavaju, funkcionišu tako što luče citokine koji uništavaju oštećene ćelije.

Imamo PRIRODNO stečeni IMUNITET i VEŠTAČKI stečeni IMUNITET.

-PRIRODNO stečeni IMUNITET funkcioniše tako što aktivira u organizmu odbrambeni sistem prilikom slučajne zaraze, odnosno slučajnim kontaktom antigena sa antitelima.

-VEŠTAČKI stečeni IMUNITET se aktivira namernom intervencijom, dobar primer za VEŠTAČKI stečeni IMUNITET je vakcinacija.

Pad IMUNITETA – simptomi

Kao što znamo u većini slučajeva do oslabljenog IMUNITETA dolazi zbog umora, stresa, nedovoljne ili slabe ishrane, zbog slabe ili preterane fizičke aktivnosti itd… Kako da prepoznate da li vam je imunitet oslabljen? Simptomi slabijeg IMUNITETA se mogu ispoljiti na više načina.

Ovo je nekoliko načina koji mogu da ukažu da imate oslabljen imunitet:

 • Patite od čestih prehlada – mnogi ljudi drugačije reaguju na promene. Neki su skloni čestim infekcijama i prehladama a neki se gotovo nikad ne razboljevaju. Ako kojim slučajem imate česte prehlade, kijavice ili veoma često zakačite neki stomačni virus, onda se najverovatnije radi o tome da vam je imunitet slab. Kada je imunitet slab organizmu je potrebno više vremena da se izbori sa bakterijama, odnosno virusnim infekcijama.
 • Osećate hroničan umor – ako vam se dešava da se osećate umorno a da niste pri tome imali neku napornu fizičku aktivnost,odnosno nemate nekog posebnog razloga za taj umor koji osećate, to je isto znak da vam je imunitet slab.
 • Preterana mršavost ili gojaznost – ovo isto može značiti da vam je imunitet slab. S jedne strane gojazni ste i imate potrebu za veći unos slatkiša a sa druge strane preterano mršavi, neuhranjeni zbog gubitka apetita, to su sve simptomi koji ukazuju da vam je imunitet slab.
 • Osećaj hladnoće – ovo je isto jedan od najčešćih pokazatelja da vam je imunitet slab. Osećate da vam je hladno kada se drugi osećaju sasvim normalno, to može značiti da ne volite zimu i da ste zimogrožljivi, ali isto tako može biti i znak da vam je imunitet slab. Ovo možete rešiti uglavnom ishranom, koristite „tople“ namirnice koje bi trebalo da vam poboljšaju imunitet.
 • Promene na koži – simptomi pada IMUNITETA mogu da se jave i na koži i to vidu ekcema, u vidu psorijaze, bradavica, može se javiti herpes a isto tako jedan od pokazatelja slabijeg IMUNITETA može biti i sporije zarastanje rana.
 • Promene na jeziku i ustima – ove promene se nalaze uglavnom na sluzokoži usne duplje u vidu belih promena kao i na jeziku u vidu belih naslaga koje ukazuju na značajno prisustvo kandide.
 • Osećaj neprijatnosti i naduvenosti – najveći deo odbrambenog mehanizma se nalazi u crevima. Za normalno varenja hrane kao i za normalan imunitet, digestivni sistem ima veoma važnu ulogu.

IMUNITET kod BEBA

IMUNITET kod beba u mnogome zavisi od IMUNITETA majke. Zbog toga je veoma bitno da žene u trudnoći jačaju stalno svoj imunitet, jer količina antitela koja prelaze sa majke na bebu mnogo zavisi i od IMUNITETA majke. Najvažnija zaštita koju beba dobija su dojenje i vakcinacija, jer tako bi trebalo da se spreči razvoj ozbiljnih oboljenja. U početku je kod beba imuni sistem još nerazvijen ali se to vremenom tokom života menja kako bude organizam dolazio u kontakt sa raznim virusima i bakterijama, imuni sistem biće sve razvijeniji a organizam sve jači i otporniji. Kod beba koje su prevremeno rodjene, imunitet je slabiji jer nisu dobile dovoljnu količinu antitela od majke, i zato imaju povećan rizik od infekcija. Imunitet koji je beba dobila od majke postepeno posle nekoliko nedelja slabi i beba tada počinje da jača sopstveni imunitet, odnosno da razvija svoja antitela.

Kako ojačati IMUNITET kod beba

 • DOJENJEM – dojenjem beba dobija direktno antitela od majke, jer majčino mleko pored toga što ima dosta hranljivih elemenata koja su važna za bebu ima i antitela. Antitela se stvaraju prilikom kontakta majke sa virusima i bakterijama a putem mleka se prenose na bebu, tako da je i vaša beba zaštićena, jer majka i beba uglavnom dolaze u kontakt sa istim mikroorganizmima.
 • VAKCINACIJOM – vakcinacija dece je veoma bitna jer se tako stvara, odnosno razvija imuni odgovor na razne bolesti. Vakcinacija dece je najefikasniji način da se deca zaštite od virusa i bakterija, kao i u sprečavanju ozbiljnih komplikacija.
 • SUPLEMENTIMA – uglavnom se mogu davati bebi odredjeni suplementi (probiotski) za ublažavanje grčeva, gasova, kao i za nadimanja kod beba.

Kako ojačati IMUNITET kod dece

Deca su sve do navršene 12 godine kada njihov imunitet dostiže kapacitet odraslih osoba, sklona čestim infekcijama, odnosno virusi i bakterije se prosto lepe za njih pošto dečiji imunitet još nije dovoljno razvijen. U ovom periodu deca dosta vremena provode u zatvorenom prostoru, idu u vrtić ili u školu, pa je samim tim veća mogućnost da od druge dece dobiju bakterije i viruse. Rinovirusi su najčešći uzročnik respiratornih infekcija kod dece a pošto ima više sojeva rinovirusa, dešava se to da posle preležane infekcije deca razviju imunitet samo na odredjeni soj virusa. Uglavnom infekcije kod dece prodju veoma brzo. Da bi ojačali IMUNITET kod dece potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

 • Dobar SAN – prvo i osnovno deci je potrebno dosta sna, što je veoma bitno za njihov odmor od svakodnevnih aktivnosti, kao i za njihov rast, jer se hormon koji utiče na rast deteta najviše luči u toku sna. U toku spavanja kod dece se stvaraju i različite komponente imunog sistema. Nedovoljno sna deluje stresno za organizam i kod dece i kod odraslih, što može da dovede do slabljenja IMUNITETA.
 • Unos TEČNOSTI – kada govorimo o unosu tečnosti, treba izbegavati gazirane napitke, zato što sadrže dosta šećera, kao i sve veštačke zasladjivače. Deci treba davati tečnost u vidu vode, prirodnih sokova, mleka i jogurta. Dobro je poznato da je mleko bogato kalcijumom koji je veoma bitan za jačanje kostiju kod dece a sa druge strane jogurt kao napitak je dobar za normalan rad digestivnog sistema.
 • Adekvatna ISHRANA – što se tiče ishrane bilo bi poželjno da deca konzumiraju što više svežeg voća i povrća jer su to najbolji izvori vitamina i antioksidanasa. Deci ne treba davati obroke u vidu brze hrane. Preporučljivo je da deca imaju pet obroka dnevno i to tri glavna obroka i dve užine.
 • Redovna VAKCINACIJA – da bi zaštitili decu od raznih infekcija, pošto dečiji imunitet nije u potpunosti razvijen do nekog odredjenog uzrasta, vrši se vakcinacija dece prema kalendaru vakcinacije.
 • Unos VITAMINA I MINERALA – vitamine i minerale je najbolje unositi prirodnim putem preko voća i povrća. Suplemente treba izbegavati ili biti oprezan pri davanju deci, jer njihov sistem za varenje još nije dovoljno razvijen pa nemaju sposobnost metabolizma ovih materija.
 • FIZIČKA AKTIVNOST – bilo koji vid fizičke aktivnosti blagotvorno utiče na organizam i kod dece i kod odraslih. Svakodnevna fizička aktivnost dovodi do poboljšanja opšteg stanja organizma, a u kombinacija sa dobrim snom i adekvatnom ishranom dovodi do normalnog rada imunog sistema.
 • Higijena – higijena je vema bitna stvar, i kod dece dok su još mladja treba postepeno razvijati higijenske navike.

Kako ojačati IMUNITET kod odraslih

Kod odraslih osoba imunitet je dovoljno razvijen i u velikoj meri može da nas zaštiti od raznih virusa i bakterija, odnosno od raznih bolesti. Da bi to i u praksi bilo izvodljivo treba da se pobrinemo da naš imunitet bude uvek stabilan i jak. Postoji mnogo načina pomoću kojih možete da održavate imunitet na maksimalnom nivou. Trebate se pridržavati odredjenih pravila koliko je to moguće i praktikovati zdrav život.

NEKOLIKO STVARI KOJE UTIČU NA IMUNITET

HRONIČNI STRES – Ima mnogo stvari koje nas okružuju a koje deluju pozitivno ili negativno na nas. Na neke stvari možemo da utičemo a na neke ne. Stvari koje utiču negativno na nas dovode do stresa, e sad to ne bi bio problem da je taj stres u minimalnim količinama, problem nastaje kada stres postaje hronični, tada slabi imunitet i organizam je sklon raznim infekcijama i bolestima. U takvim slučajevima za poboljšanje opšteg stanja organizma i oslobadjanja od stresa možete koristiti neke tehnike pravilnog disanja, možete vežbati, meditirati itd…

SMEH – razna istraživanja su pokazala da smeh može da pojača vaš imunitet.

KUĆNI LJUBIMCI – prema raznim istraživanjima kućni ljubimci utiču blagotvorno na vaš imunitet i mogu da dovedu do poboljšanja opšteg stanja organizma a posebno do smanjenja rizika od srčanih bolesti. Vlasnici kućnih ljubimaca lakše podnose razne infekcije i efikasnije se izbore sa virusima.

BOGAT DRUŠTVENI ŽIVOT – usamljenost i izolacija u velikoj meri štete vašem imunom sistemu. Ako imate dobar i kvalitetan društveni život, bićete pozitivniji, veseliji a samim tim će vam i imunitet biti bolji. Što više druženja i putovanja sa prijateljima, vašim dragim osobama doprineće boljem opštem stanju organizma a samim tim i jačem imunitetu.

POZITIVAN STAV – budite pozitivni što više možete pa čak i u teškim situacijama. Uvek gledajte život sa vedrije strane, šta god da vam se dešava. Postoje stvari ili dogadjaji na koje ne možete da utičete, ali možete pronaći način, koji je samo vama svojstven, da na njih adekvatno odreagujete kako bi zaštitili svoj imuni sistem.

UMERENO VEŽBANJE – svi znamo da vežbanje ili bavljenje bilo kojim sportom blagotvorno deluje na opšte stanje organizma. Svako umereno vežbanje od tridesetak minuta dnevno može pozitivno da utiče na vaš imuni sistem. Ako se ne bavite nekim sportom ili niste ljubitelj plivanja, joge, biciklizma, itd., pola sata šetnje dnevno biće vam sasvim dovoljno.

KVALITETAN SAN – bez kvalitetnog sna, nema ni boljeg ni jačeg imuniteta. Nedovoljno sna samo po sebi predstavlja stres za organizam i samim tim dovodi do narušavanja i slabljenja imunog sistema. Za većinu ljudi je dovoljno od 7 do 9 sati da se odmore. Na taj način dolazi do poboljšane funkcije belih krvnih zrnaca što organizmu daje veću otpornost na razne infekcije.

ALKOHOLalkohol ima depresivno dejstvo na na vaš imuni sistem. Bilo bi poželjno izbegavati alkohol ili svesti njegovu konzumaciju na minimum. Svaka umerenost u piću i u hrani može samo pozitivno da deluje na vaš organizam.

CIGARETEsvi znamo koliko su cigarete opasne po zdravlje ljudi. Pušenje štetno deluje na imuni sistem a pušači spadaju u kategoriju ljudi koji imaju veći stepen rizika za razvoj raznih bolesti.

PRANJE RUKU – preporuka je da se ruke peru sapunom pod tekućom vodom najmanje dvadeset sekundi kako bi se sprečio prenos raznih infekcija. Pranje ruku je jednostavan i efikasan način da se spreče razna zarazna stanja kao što su prehlada, grip, koronavirus, crevne bolesti itd…

Ishrana i IMUNITET

Kakvo će biti stanje vašeg imunog sistema dosta zavisi i od toga koje namirnice unosite u organizam. Ako koristite adekvatne namirnice vaš organizam će biti otporniji na bakterije i viruse. U principu se preporučuje da ishrana bude što raznovrsnija kako bi organizam dobio odgovarajuće količine vitamina, minerala i ostalih hranljivih sastojaka. Treba izbegavati preradjenu hranu, beli šećer, belo brašno, itd.,jer sve to doprinosi slabljenju imuniteta. Hranu bogatu vitaminima i mineralima treba koristiti i preventivno a ne samo kada se razbolimo, jer je prevencija najbolji lek.

Hrana za jačanje IMUNITETA

U nastavku teksta pročitajte koje su namirnice dobre za poboljšanje imuniteta a pored ovih izdvojenih, postoji još dosta drugih namirnica koje možete konzumirati da bi poboljšali vaš imuni sistem.

 • DJUMBIR – djumbir ima veoma pozitivan uticaj na naše zdravlje, koristi se kao dodatak ishrani i veoma je ukusan. Ima visok sadržaj antioksidanasa, kao i analgetska, antiupalna i antibakterijska svojstva. Djumbir sadrži komponentu koja se naziva Gingerol koja je veoma jak antioksidans i ima protivzapaljensko dejstvo. Djumbir sadrži i dosta minerala i vitamina kao što su B6 vitamin, vitamin C, magnezijum, natrijum, kalcijum. Djumbir definitivno može da vam ojača imunitet, pa ga zato treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
 • CRVENA PAPRIKA – crvene paprike spadaju u kategoriju veoma hranljivih namirnica. Osim toga što su veoma bogate vitaminom C, crvene paprike su veoma moćan antioksidans. Vitamin C pospešuje apsorpciju gvoždja u krvi tako da su dobre i za osobe koje su anemične. Bogate su i vitaminom A, tako da pospešuju i vid, dobre su za zdravlje očiju. Pored vitamina C i A, bogat su izvor i vitamina B6, magnezijuma a sadrže i likopen koji paprici daje crvenu boju a ujedno i smanjuje rizik od raka pluća i prostate.
 • JOGURT – jogurt sadrži dosta probiotika koji su od velike pomoći kako za pravilan rad organa za varenje tako i za jačanje imunološkog sistema. Pomažu telu da se na adekvatan način izbori sa nekom infekcijom.
 • KEFIR – kefir je mlečni proizvod koji je bogat probioticima i veoma dobar za jačanje imuniteta.
 • SEME SUNCOKRETA – semenke suncokreta su bogate vitaminima i imaju mnoga lekovita svojstva. Prema narodnoj medicini, redovno konzumiranje semenki suncokreta može dovesti do poboljšanja funkcije nervnog sistema. Semenke suncokreta takodje imaju veliki značaj i za lečenje artritisa, reume, jačanje vida i za usporavanje starenja. Sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen, a takodje imaju i magnezijum koji je dobar za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
 • SEME LANA – konzumiranjem lanenog semena drastično se smanjuje rizik za oboljevanje od raznih bolesti kao što su bolesti srca, karcinom, šlog i dijabetes. Laneno seme sadrži veoma značajne komponente kao što su omega 3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D, magnezijum, selen, cink ali za njegovu efikasnost kada je reč o uticaju na zdravlje organizma najzaslužniji su lignini koji su ujedno i glavni sastojak lanenog semena. Seme lana veoma pozitivno deluje na normalan rad imunog sistema.
 • BELI LUK – beli luk se smatra za veoma moćan prirodni lek, odnosno smatra se za prirodni antibiotik. Osim što može da ubije veliki broj različitih bakterija, povoljno utiče na imunološki sistem i normalizuje crevnu floru. Osim ovih dobrih karakteristika, beli luk ima još mnogo pozitivnih dejstava na zdravlje jednog organizma. Beli luk sprečava: starenje, začepljenje velikih i perifernih arterija, pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola, štiti od srčanih bolesti, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, ima protivupalna svojstva, ubija veliki broj različitih bakterija i jača imuni sistem.
 • PEČURKE – najpopularnije vrste pečurki su: šampinjoni, vrganji, lisičarka i bukovača. Pečurke su veoma bogate vitaminima i to pretežno iz B grupe a sadrže i male količine vitamina D i E. Pečurke imaju dosta proteina i bogate su i biljnim mastima, belančevinama i mineralima. Pečurke su veoma zdrave jer sadrže veoma mali procenat kalorija i holesterola u svom sastavu a sa druge strane skoro pa i da nemaju masti i natrijum. Za jačanje imuniteta su izuzetno bitne jer podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca, koja se bore protiv raznih infekcija i imaju bitnu ulogu u zaštiti organizma od raznih bolesti.
 • MED – med ima mnogobrojna lekovita svojstva. Obiluje vitaminima, mineralima, oligoelementima i hranljivim sastojcima što ga čini veoma korisnim u borbi protiv raznih oboljenja. Med treba koristiti prvenstveno kao preventivu a zna se da je med dobar saveznik u borbi protiv kašlja, upale grla, za poboljšanje krvne slike, za poboljšanje koncentracije i pamćenja kao i kod mnogih drugih poremećaja u radu organizma. Drugim rečima med doprinosi jačanju imunološke sposobnosti organizma, pa je borba sa raznim infekcijama, odnosno bolestima mnogo lakša.
 • SPANAĆ – spanać važi za povrće koje ima veoma visoku biološku vrednost. To je povrće sa vrlo visokim sadržajem proteina, a pored toga spanać je bogat gvoždjem, kalcijumom i karotinom u vitaminima B1, B2 i C. Od minerala sadrži još i magnezijum, kalijum, fosfor i mangan. Od vitamina sadrži vitamin A, C, E, K, kao i vitamine B kompleksa (B1, B2, B6), folnu kiselinu B9 i omega 3 masne kiseline. Spanać je vrlo bogat antioksidansima i mineralima što povoljno utiče na stanje organizma.
  • CVEKLA – cvekla i sok od cvekle veoma pozitivno utiču na ljudsko zdravlje. Cvekla poboljšava cirkulaciju, snižava krvni pritisak , povoljno deluje na rad creva zbog obilja celuloze i pektina, zahvaljujući jodu pomaže u borbi protiv zakrčenja arterija, itd… Cvekla sadrži vitamine od kojih su najprisutniji vitamin B1, B2, C, kao i folna kiselina. Od minerala su nazastupljeniji kalijum, gvožđe, mangan, bakar, jod,sumpor, magnezijum…
 • LUBENICA – lubenica ima veoma visoku nutritivnu vrednost, hranljiva je a ne goji. Osim što je dobra za održavanje vitke linije lubenica ima pozitivan uticaj na normalno funkcionisanje našeg organizma. Lubenica povoljno utiče na srce, bubrege, krvni pritisak, i dobar je saveznik u sprečavanju šloga.
  • DREN – drenjine sadrže visok nivo vitamina C, čak duplo više nego pomorandže, sadrže tanin i pektin kao i glioksalnu i organsku kiselinu, šećer i sluz. Drenjine su dobre u borbi protiv raznih oboljenja organa za varenje. Od plodova i korena drena mogu se spremiti i čajevi za lečenje raznih bolesti kao što su bolesti bubrega, malokrvnost, dijareja, za lečenje hemoroida, za lečenje grla i još mnogih drugih bolesti.

Na normalan rad vašeg imunog sistema dosta utiče vaš način života. Zato treba što pre razviti zdrave navike koje se tiču prvenstveno adekvatne ishrane, umerene fizičke aktivnosti, kvalitetnog sna, što manje stresa, itd… To je i najznačajniji preduslov da organizam može da se izbori sa raznim bakterijama i virusima, odnosno raznim bolestima.

16 мишљења на „IMUNITET – JAČANJE IMUNITETA

 1. Повратни пинг: ANKSIOZNOST – SREĆNI & ZDRAVI
 2. Повратни пинг: ALKOHOLIZAM – SREĆNI & ZDRAVI
 3. Повратни пинг: BANANE – SREĆNI & ZDRAVI
 4. Повратни пинг: CINK – SREĆNI & ZDRAVI

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s