UREDJENJE PROSTORA

OSVETLJENJE – IDEALNO OSVETLJENJE ŽIVOTNOG PROSTORA

Osvetljenje životnog prostora je jedna od bitnijih stavki prilikom uredjenja svakog doma. Da bi jedan prostor izgledao estetski lepo i funkcionalno, bitno je da pored opremanja prostora raznim nameštajem posvetimo i dosta pažnje za odabir adekvatnog osvetljenja.

Koliko je bitno da posvetimo dosta pažnje pri odabiru osvetljenja za svoj dom leži u samoj činjenici da u loše osvetljenoj prostoriji razne stvari za koje ste se potrudili da izgledaju lepo neće doći do izražaja. Lep nameštaj, lepa slika, boja zidova itd…,u loše osvetljenoj prostoriji mogu izgledati drugačije, odnosno neće postići željeni efekat.

Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta rasvete različitog oblika, boje i veličine, ali bez obzira na to što je izbor veliki, morate pažljivo birati rasvetu. Pri izboru treba obratiti pažnju na više faktora kao što su veličina prostorije, struktura kao i opšti izgled. Svaka soba je drugačija pa shodno tome treba i birati rasvetu. Dnevna svetlost je najbolja zbog ukupnog efekta koje prirodno svetlo ima u svakoj prostoriji.

Najjednostavnija podela rasvete je na: unutrašnju i spoljašnju

Unutrašnja rasveta

Unutrašnja rasveta je veoma bitna za svaki dom, kancelariju, klub, prodavnicu, itd… Bez obzira na oblik, veličinu i namenu prostorije, sa unutrašnjom rasvetom ako pažljivo birate, možete postići veoma lako efekat kakav želite. Veliki izbor unutrašnje rasvete pruža vam mogućnost da napravite ambijent kakav želite, bez obzira da li se radi o stambenom prostoru, klubu, prodavnici ili kancelariji.

Unutrašnje osvetljenje delimo na:

 • Radno osvetljenje – kako i sam naziv kaže ovaj vid osvetljenja se koristi za kuvanje, čitanje, pisanje, itd… Zadatak ovog osvetljenja je da obezbedi prijatan ambijent kako bi ove poslove obavljali bez naprezanja i zamaranja očiju.
 • Ambijentalno osvetljenje – ako želite da stvorite što bolju atmosferu u nekom prostoru, za to je zaduženo ambijentalno osvetljenje
 • Akcentualno osvetljenje – ovaj vid osvetljenja se koristi kada želite da istaknete lepotu odredjenog predmeta ili objekta.
 • Estetsko osvetljenje – ovaj vid osvetljenja možete koristiti u kombinaciji sa drugim vrstama osvetljenja u vašem domu, a koristi se uglavnom kako bi se naglasili odredjeni predmeti.
 • Prirodno osvetljenje – sunčeva svetlost, svetlost vatre, sveće sve to spada u prirodno osvetljenje. Ovaj vid osvetljenja zavisi od mnogo faktora kao što su vreme, doba dana, ili godišnje doba, i sve to utiče na kvalitet prirodnog osvetljenja.

Spoljašnja rasveta

Spoljašnja rasveta je takodje veoma bitan segment pri uredjenju. Funkcija spoljašnje rasvete je da doprinese u očuvanju bezbednosti u večernjim satima i da obezbedi estetski bolji utisak o nekom prostoru. Pored idealnog unutrašnjeg osvetljenja veoma je bitan i spoljašnji izgled nekog prostora, odnosno adekvatan izbor spoljašnjeg osvetljenja.

Primer spoljašnjeg osvetljenja su mnogi objekti koji izgledaju fenomenalno sa osvetljenom fasadom. U dekorativnu funkciju spoljašnjeg osvetljenja spada i ulična rasveta, rasveta koja osvetljava reklamne bilborde i sve zastupljenija novogodišnja rasveta. Kao i rasveta za unutrašnje osvetljenje tako i spoljašnja rasveta može biti raznih oblika, veličina i dimenzija.

Rasvetu možemo podeliti na direktnu i indirektnu

U direktnu rasvetu spadaju sve one vrste osvetljenja koje osvetljavaju sve one delove prostorija u kojima obavljamo neke poslove. Jedan od takvih primera je rasveta koja je postavljena ispod gornjeg kuhinjskog dela i koja osvetljava radnu ploču na kojoj obavljamo odredjene radnje, tipa pripremanja hrane i slično. U direktnu rasvetu se još ubrajaju i lampe koje stoje na radnim stolovima.

Indirektnu rasvetu čine skoro sve druge vrste ambijentalnog osvetljenja i razlikuju se od direktne rasvete što ne osvetljavaju samo jednu tačku ili predmet. Indirektno osvetljenje je zaduženo da stvara atmosferu, odnosno zaduženo je za ambijent.

Kod ovog tipa osvetljenja, svetlost je usmerena ka zidu ili plafonu koji je odbijaju nazad. Zidne i podne lampe koje su usmerene ka plafonu mogu da prave ovaj vid osvetljenja. Podne lampe na primer mogu da osvetljavaju direktno prostor u koji su usmerene a indirektno da osvetljavaju ostatak prostorije.

Klasična, halogena, fluorescentna i led rasveta

 • Klasična rasveta – do pojave led sijalica, klasična rasveta je bila najpoznatiji i samim tim najrasprostranjeniji vid rasvete. Ove sijalice se proizvode u različitim oblicima. Svega 5 do 10 odsto je iskorišćenost ovih sijalica a sva ostala energija se pretvara u toplotnu. Sijalice daju solidno svetlo i vrlo su pristupačne zbog svoje niske cene.
 • Halogena rasveta daje kvalitetnije svetlo od klasične a uz to ima i manju potrošnju električne energije. Rok trajanja ovih sijalica je nešto duži od klasičnih, a zbog manjih dimenzija prostor možete osvetliti i urediti na kreativniji način. Halogenu rasvetu možete koristiti na svim mestima gde vam je potrebno dobro osvetljenje.
 • Fluorescentna rasveta ima široku primenu u industriji. Medjutim, zbog kvalitetnog i ugodnog svetla vrlo često se koristi i u domaćinstvima, odnosno u kuhinjama, kupatilima, garažama, itd… Vek trajanja im je mnogo duži i proizvode se u tri standardna oblika, kao ravne cevi, okrugle i U-oblik.
 • Led rasveta je zbog svojih dobrih osobina počela da se masovno upotrebljava i kao zamensko svetlo za klasičnu rasvetu.

Led rasveta – karakteristike i prednosti led rasvete

Osnovna prednost led rasvete u odnosu na ostala osvetljenja je to što led rasveta ima mnogo duži vek trajanja i ima znatno manju potrošnju struje za istu količinu proizvedene svetlosti. Tako da u startu imate manje račune za struju a i sijalice ne morate da menjate često, kao što je to slučaj sa klasičnom rasvetom.

Kod led rasvete sva struja se pretvara u svetlost tako da ne dolazi do pregrevanja sijalice i do eventualno neke neprijatne situacije kao što je požar i slično. Kod led sijalica je dobra osobina što od momenta uključivanja sijaju punom jačinom i ne emituju UV zračenje. Sa ekološkog aspekta su mnogo bezbednije od ostalih vrsta osvetljenja.

Boje led osvetljenja su:

 • Toplo bele sijalice – ove sijalice imaju prijatno toplo svetlo i idealne su za dnevnu ili spavaću sobu, odnosno preporučuju se za kućnu rasvetu. Utiču na prijatno i pozitivno raspoloženje
 • Neutralne bele boje – ove sijalice imaju malo jaču svetlost pa se preporučuju za poslovne prostore, prodavnice, restorane, čekaonice, radne sobe itd…Bez obzira na nešto veću jačinu svetlosti ne opterećuju oči pri obavljanju posla
 • Hladno bela – pogodna je za kancelarije, sale za sastanke, izloge i najpribližnija je dnevnoj svetlosti

Boja svetlosti kod led sijalica obeležava se u kelvinima(K). Kod led sijalica je raspon od 2700k do 6500k.

 • Tople boje do 3500k
 • Neutralne bele od 3500k do 5500k
 • Hladne preko 5500k, najpribližnije dnevnoj svetlosti

Rasveta za kuhinju

Dobra rasveta za kuhinju je od veoma velike važnosti i to zbog činjenice da je kuhinja multifunkcionalan prostor. Pored estetskog izgleda, rasveta treba da bude postavljena tako da obezbedi praktičnost pri korišćenju kuhinje. Da bi postavili adekvatnu kuhinjsku rasvetu treba da obratite pažnju na više faktora kako bi osvetljenje kuhinjskog prostora bilo idealno.

 • Postavite rasvetu gde je to stvarno potrebno
 • Dobro isplanirajte koje delove kuhinje želite da dodatno osvetlite
 • Prilagodite osvetljenje prema veličini i obliku kuhinje
 • Osvetljenje zavisi i od boje kuhinje

Pored uobičajenog radnog osvetljenja radne ploče ispod i iznad kuhinjskih delova, led rasveta danas ima veoma široku primenu, tako da sada led rasvetu možete postaviti i unutar fioka, unutar zastakljenih ormarića i na još bezbroj drugih mesta, jer je tehnologija izrade led rasvete u stalnom razvoju i ima široku praktičnu primenu.

Pored ovog akcentualnog osvetljenja, obavezno je i ambijentalno koje prostoru obezbedjuje sjaj i toplinu kao i dekorativno osvetljenje. Kada uklopite sve vrste rasvete u jednu celinu, dobićete izuzetno prijatan prostor. Osvetljenje kuhinje treba da bude višeslojno sa što više svetiljki slabijeg intenziteta koje će biti ne samo funkcionalno nego i estetsko rešenje.

Rasveta za dnevnu sobu

Dnevna soba je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena. To je prostorija u kojoj se družimo sa porodicom i prijateljima, opuštamo, čitamo knjige, gledamo TV, itd… S obzirom na činjenicu da u dnevnoj sobi obavljamo dosta aktivnosti tako i rasvetu moramo birati shodno tome. U svakom slučaju rasveta u dnevnoj sobi treba biti višeslojna kako bi zadovoljila sve naše potrebe. Ono što je najbitnije je da izbegavate jedan tip osvetljenja kao i prejako svetlo.

Osvetljenje u dnevnoj sobi organizujte tako da na pravi način istaknete oblik nameštaja i boju zidova. Kombinujte razne vrste svetiljki od podnih i zidnih lampi, lustera, plafonskog osvetljenja koje trebate postaviti na bitnim mestima, kako bi što bolje zadovoljili potrebe za adekvatnom rasvetom u dnevnom boravku.

U mnogim domovima u dnevnom boravku postoji samo jedna vrsta rasvete, i to najčešće plafonsko osvetljenje, što u većini slučajeva stvara utisak kao da nešto nedostaje, dodatkom samo jedne stone lampe stvara se drugačiji i lepši ambijent. Takodje u pojedinim domovima imamo jednu vrstu rasvete koje je jačeg intenziteta i u kojoj se osoba ne može osećati prijatno. Zato treba biti oprezan pri izboru adekvatne rasvete.

Plafonsko i zidno osvetljenje i pored jakog izvora svetlosti, ipak nisu dovoljni za obavljanje svih aktivnosti u dnevnom boravku, poput čitanja knjiga, rada na laptopu i slično. Zato pored plafonskog i zidnog osvetljenja treba imati podesive radne lampe koje možete namestiti prema vašim potrebama u datom momentu. Takodje treba koristiti i lampe koje će akcentovati odredjene delove u dnevnom boravku, kao što su police sa knjigama, neka umetnička dela, itd…

Podne lampe okrenute na gore koristite ako želite da istaknete neku biljku na primer, a zidne ugradne lampe ako želite da istaknete neku sliku. Da bi prostor bio estetski lep i funkcionalan, pri odabiru rasvete uzmite u obzir veličinu i oblik sobe, oblik nameštaja, boju zidova i odaberite adekvatnu rasvetu za vaš dnevni boravak.

Rasveta za spavaću sobu

Kao i za druge prostorije u jednom domu tako je i za spavaću sobu potrebno višeslojno osvetljenje. To znači da rasveta u spavaćoj sobi treba da bude postavljena tako da ima višestruku namenu.

U spavaćoj sobi treba predvideti osvetljenje koje će osvetliti čitavu sobu po potrebi a isto tako treba imati i ono diskretno osvetljenje, za intimnije trenutke kada čitate ili se odmarate. Za postizanje jačeg osvetljenja zaduženo je plafonsko osvetljenje, za čitanje su adekvatne zidne i ugradne lampe, dok su samostojeće lampe zadužene za diskretnije osvetljenje.

Za osvetljenje spavaće sobe često mogu biti dovoljne pored plafonjere i stone lampe koje treba postaviti sa obe strane kreveta. Osim što treba u pojedinim momentima da osvetljavaju služe i kao ukras i soba estetski izgleda lepše.

Kada birate stone lampe prilagodite veličinu lampi prema dimenzijama kreveta. Za bolju atmosferu u spavaćoj sobi ugradite potenciometre kojim možete regulisati jačinu svetlosti u sobi. Takodje možete postaviti osvetljenje kojim ćete da akcentujete jedan deo sobe i tako stvoriti iluziju da je soba prostranija i veća.

Rasveta za dečiju sobu

Kada birate osvetljenje za dečiju sobu trebate biti veoma maštoviti pri izboru rasvete, jer to nije lak zadatak. Morate imati u vidu da rasvetu koju birate morate prilagoditi uzrastu deteta. To u današnje vreme nije problem, zato što na tržištu postoji veliki izbor rasvete, različitih oblika i dimenzija. Pa tako možete naći adekvatnu rasvetu za bilo koji uzrast deteta, bez obzira da li se radi o novorodjenčetu ili malo starijem detetu, ili su u pitanju mladji i stariji tinejdžeri.

Za osvetljenje dečije sobe kada su u pitanju bebe i mladja deca, može se naći širok asortiman rasvete sa različitim spektrom boja i različitog oblika. Lampe se mogu naći u obliku nekih životinja, srca, itd…,kao i u klasičnom obliku iscrtani raznim motivima sa omiljenim likovima iz crtanih filmova.

Kada su u pitanju deca koja su nešto starijeg uzrasta, odnosno mladji i stariji tinejdžeri, rasvetu treba prilagoditi njihovom uzrastu. Pored klasičnog osvetljenja za decu školskog uzrasta treba obezbediti i radno osvetljenje, odnosno adekvatnu lampu na radnom stolu koja će omogućiti detetu da svoje školske zadatke obavlja što jednostavnije. Za radnu lampu najbolje su led sijalice koje imaju preko 6000k(kelvina) i koje daju približno dnevnu svetlost.

Rasveta za kupatilo

Najidealnija rasveta za jedno kupatilo bi bila kada bi mogli da obezbedimo što je moguće više prirodnog svetla. Pošto to u većini slučajeva nije moguće, zato što relativno veliki broj kupatila, pogotovo u stambenim zgradama, nema prirodan izvor svetlosti, trebali bi posvetiti više pažnje pri izboru rasvete. U današnje vreme izbor rasvete je raznolik, tako da svako može da nadje rasvetu koja će se najidealnije uklopiti u enterijer kupatila.

Da bi postavili adekvatnu rasvetu u kupatilu koja neće biti ni preterano slaba ali ni previše jaka, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Kao prvo i osnovno, postavljanje adekvatne rasvete dosta zavisi od veličine kupatila, jer prema veličini kupatila odredjujete kako i na kojim mestima će te postaviti kupatilski nameštaj, kao i na koji način ćete postaviti adekvatnu rasvetu.

Za mala kupatila preporučljivo je plafonsko osvetljenje, koje je sasvim dovoljno jer se dobija utisak da je kupatilo vizuelno veće. Plafonsko osvetljenje je ujedno i jedino osvetljenje u mnogim kupatilima. Osim plafonskog osvetljena preporučuje se da rasveta u kupatilu bude višeslojna, odnosno da kombinujete razne vrste svetiljki.

Iznad ogledala postavite jače osvetljenje, koje treba da vam obezbedi dovoljno svetlosti za svakodnevne rituale(pranje zuba, brijanje, itd…) a slabije osvetljenje se uglavnom koristi da bi se naglasio kupatilski nameštaj. Takodje možete postaviti ogledala koja će davati refleksiju uz adekvatno osvetljenje, i stvarati utisak da je prostor vizuelno prostraniji.

Dobro osvetljenje danas nije teško postaviti s obzirom na veliki izbor rasvete koja se nalazi u ponudi. Tu prvenstveno mislim na led rasvetu koja ima široku primenu. Osim što dobijate uštedu u električnoj energiji, postavljanjem led rasvete možete bukvalno uz malo mašte, stvoriti ambijent kakav želite.

Postavljanjem led sijalica dobićete u kupatilu prirodnije svetlo a i vek trajanja ovih sijalica je znatno duži. Ovaj vid rasvete predstavlja najefikasnije rešenje za svaki prostor pa i za kupatilo. Idealno je rešenje bez obzira da li se radi o dekorativnoj ili funkcionalnoj rasveti.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s