KORISNI SAVETI

KAKO SKINUTI STARU FARBU SA METALA

Materijali od metala široko su rasprostranjeni i koriste se svuda. U svakom domaćinstvu možemo pronaći dosta toga što ima metalne elemente kao što su: prozori, vrata, radijatori ili drugi komadi nameštaja sa metalnim elementima. Zbog same činjenice da je metal kao materijal veoma rasprostranjen, potrebna je i njegova adekvatna zaštita da ne izgubi svoj prvobitni izgled.

Uz odgovarajuću zaštitu,oštećenje može biti sprečeno a samim tim tako produžavamo životni vek nekog predmeta. Metal ima ograničen rok trajanja, ako prethodno nije zaštićen ispravno i po pravilima. Dugotrajna zaštita se postiže samo ako je površina pravilno zaštićena. Pre zaštite površine trebamo pristupiti skidanju stare farbe i adekvatnom čišćenju površine.

Skidanje stare farbe

Postoji nekoliko načina za skidanje stare farbe sa metala. Koji od njih će biti najefikasniji zavisi od više faktora koji se odnose na vrstu farbe, starost farbe, odnosno vreme provedeno na podlozi, izloženost raznim atmosferskim uticajima itd.

Najbolje je isprobati sve načine i primeniti onaj koji je najefikasniji za skidanje stare farbe. Skidanje farbe se vrši pomoću šmirgle, hemijskih sredstava, pomoću fena sa vrućim vazduhom a možete koristiti i brusalice koje imaju žičanu četku.

Jedno od najpoznatijih hemijskih sredstava je SKID BOJA. Ovo sredstvo možete kupiti u bilo kojoj prodavnici boja i lakova. Sredstvo je veoma efikasno ali je isto tako i potreban oprez pri radu sa njim. Radi se o veoma jakim bazama, tako da u dodiru sa sredstvom može doći do opekotina. Zato se preporučuje korišćenje zaštitne opreme prilikom rada sa ovim sredstvom. Obavezno je korišćenje zaštitnih rukavica i naočara.

Još jedna veoma važna napomena da se sredstvo ne primenjuje u malim i neprovetrenim prostorijama,zbog štetnosti po zdravlje. Primena skid boje je veoma laka, premažete sredstvo preko stare farbe i sačekate nekoliko minuta. Posle par minuta stara farba nabubri i onda vam ostaje samo da uzmete špahtlu u ruke i polako sastružete boju. Ako ima još farbe koju niste mogli da skinete ponovite postupak ponovo. Pored špahtle za skidanje stare farbe možete koristiti i žičanu četku.

Fen sa vrućim vazduhom može biti isto tako efikasan u skidanju stare farbe. Njegova primena je veom laka, usmerite izvor toplog vazduha ka površini sa starom farbom i to na udaljenosti od oko dva centimetra, sačekajte malo a onda špahtlom polako odstranite staru farbu ne gaseći fen pri tom postupku. I pri ovom postupku umesto špahtle možete koristiti žičanu četku.

Razne brusilice isto tako mogu efikasno da otklone staru farbu. Ovaj način vam ne bih preporučio ako nemate iskustva u radu sa ovakvim alatkama.

Pored svih ovih načina, skidanje stare farbe možete odraditi i šmirglanjem. Nijedan od ovih načina nije lak što se tiče skidanja farbe, ali je ipak šmirglanje najteži mogući način i ako je moguće pokušajte da izbegnete ovo rešenje.

Farbanje metalnih površina

Pre samog početka nanošenja boje treba dobro pripremiti podlogu za farbanje. Pod pripremom se podrazumeva čišćenje podloge od masnoće i sličnih drugih nečistoća koje su se tu nakupile vremenom, uklanjanje starog sloja boje, saniranje rdje itd.

Najveći neprijatelj metalnih predmeta su voda i vazduh, zbog toga metalne predmete uvek prvo treba da zaštitite osnovnim anti korozivnim sredstvom, koje će zaštititi metalni predmet od pojave rdje i omogućiti da završni premaz bolje prijanja na podlogu. Uloga osnovne boje, osim što omogućava bolje prijanjanje završnog premaza na podlogu, ima antikorozivnu reakciju u dodiru sa rdjom.

Kada ste završili sa zaštitom površine od rdje, treba sačekati da se osnovna boja dobro osuši i onda možete naneti završni premaz. Za spoljnu upotrebu se preporučuju sjajni premazi, zbog njihove otpornosti na atmosferske uticaje i zbog činjenice da ih nije potrebno često obnavljati. Posebnu pažnju treba posvetiti metalnim predmetima koji su izloženi suncu jer su podložniji vremenskim uslovima.

Za farbanje metala možete koristiti četku ili mali valjak(sundjerasti ili moher) . Valjak je mnogo jednostavniji i praktičniji za korišćenje, zato što omogućava ravnomerno nanošenje farbe i mnogo je brži rad sa njim.

Sve u svemu farbanje metalnih površina nije baš lak posao, odnosno najteži deo je priprema površine za farbanje. Kada krenemo sa farbanjem posao je nešto lakši a i zanimljiviji. Ako smatrate da ovaj zadatak ne možete da obavite sami, angažujte majstora kako ne bi došlo do komplikacija i eventualno većih novčanih izdataka, radi sanacije neadekvatno uradjenog posla.

Једно мишљење на „KAKO SKINUTI STARU FARBU SA METALA

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s