KORISNI SAVETI

KAKO ZAMENITI SIFON NA LAVABOU

Zamena SIFONA NA LAVABOU je jedan od onih poslova gde vam nije potreban majstor i gde možete uštedeti novac ako taj posao odradite sami.

Kako znati da je sifon zapušen

Propuštanje ili zapušenje sifona može da predstavlja veliki problem za jedno domaćinstvo ako se takva situacija ne reši na vreme. Prvi znak da je sifon zapušen je sporo oticanje vode, neprijatni mirisi iz lavaboa ili ako se čuje klokotanje ili bilo kakav zvuk iz lavaboa, tada je neophodno odmah otkloniti problem, odnosno zameniti sifon. Ukoliko zamena sifona ne reši problem onda treba pristupiti otpušavanju specijalnim alatom kao što je mašinsko otpušavanje, otpušavanje sajlom ili vakum gumom.

U prošlosti su sifoni izradjivani od čvrstih materijala, pa su na spojevima metalnih delova morale da postoje i gumice a upravo tu je i nastajao problem prilikom neadekvatne montaže.

Danas ima više vrsta sifona, kao što su gumeni, plastični i metalni sifoni. Namena im je ista a razlika je u tome što metalni lepše izgledaju a gumeni i plastični se lakše montiraju. Ukoliko primetite da je sifon počeo da curi to znači da je došlo do popuštanja gumica ili do pucanja sifona. U tom slučaju je potrebna popravka ili zamena sifona.

Zamena SIFONA sa elastičnim crevom korak po korak

  • Prvo što treba da uradite je skidanje starog sifona. Izvucite oprezno stari sifon iz zida a zatim i drugi deo otkačite sa plastičnog dela koji se nalazi ispod lavaboa
  • Zamenite metalni deo koji se nalazi u lavabou. Metalni deo menjate tako što ćete šrafcigerom odvrnuti šraf koji ga pričvršćuje za donji deo sifona. Postoji i druga vrsta sifona koja nema šraf već navoj
  • Postavite novi metalni deo u rupu za odvod na lavabou
  • spojite ga sa plastičnim delom koji ide ispod lavaboa
  • Ta dva dela pričvrstite umereno i u zavisnosti od toga da li imaju šraf ili navoj
  • Postavite elastično crevo na plastični deo ispod lavaboa, ovo uradite pažljivo da ne bi došlo do propuštanja vode
  • Drugi deo elastičnog creva ugurajte u odvodnu cev koja se nalazi u zidu.
  • Crevo sifona za lavabo treba da bude postavljeno tako da bude u obliku latiničnog slova U. To je veoma bitno radi sprečavanja neprijatnih mirisa iz odvoda. Neprijatni mirisi se sprečavaju zbog zadržavanja vode u crevu.

Proveru da li ste ovaj posao odradili kako treba možete uraditi na sledeći način:

Obrišite suvom krpom ceo sifon, pogotovo spojeve sifona. Pustite slabiji mlaz vode pa proverite da li sifon negde curi. Ako je sve u redu pustite jači mlaz vode pa proverite opet. Ako je i tada sve u redu onda ste posao obavili kako treba. Ova provera je veoma bitna zbog same činjenice da i ako ste napravili neki propust u samoj montaži, problem možete da rešite u samom startu.

Ukoliko želite da vam se odvodne instalacije ne vide, to možete rešiti postavljanjem raznih ugradnih elemenata. U radnjama postoji stvarno veliki izbor kupatilskog nameštaja, tako da svako može da izabere adekvatan nameštaj za svoje kupatilo.

Kao što vidite iz priloženog uputstva, zamena sifona nije težak a ni tako složen proces. Uz malo truda ovaj posao možete da obavite i sami i to sa značajnom uštedom. Ukoliko vam se čini da je ovaj proces komplikovan onda angažujte stručno lice, kako bi izbegli moguće poteškoće pri montaži i eventualno veće finansijske troškove radi saniranja neadekvatne montaže.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s