KORISNI SAVETI

KREČENJE STANA-kako sami da okrečite stan

U današnje vreme kada ima mnogo priučenih majstora, najbolje je da neke poslove odradite sami. Jedan od takvih poslova je i krečenje stana. Krečenje stana nije tako težak i stresan posao ako odradite neke stvari po redu. Veoma lako možete da OKREČITE stan sami, i da na taj način uštedite odredjenu sumu novca. Opušteno udjite u avanturu krečenja stana, jer ne možete mnogo da pogrešite, odnosno sve greške možete ispraviti lako.

Šta je to što treba uraditi pre samog krečenja

Prvi i osnovni koraci pre nego što se upustite u avanturu krečenja stana, su da imate viziju kako bi trebalo da izgledaju prostorije posle samog krečenja. Kada budete bili sigurni u vašu viziju, sledeći korak je da nabavite boju i sve što vam je potrebno da bi svoju zamisao ptetvorili u stvarnost.

Evo par saveta kako da odaberete boju, kako kasnije ne bi bili razočarani svojim izborom.

  • Ako birate tamne boje imajte na umu da u tom slučaju prostorija koju krečite mora da ima mnogo prozora
  • Sa druge strane svetlije boje se mogu svuda dobro uklopiti
  • Neutralne boje se lepo uklapaju sa svim stilovima dekoracije i nameštaja
  • Možete da kombinujete razne boje
  • Možete pregledati neki sajt koji se bavi enterijerom, pa tako doći do konačne ideje za krečenje vašeg životnog prostora

Šta je sve potrebno za krečenje stana

1. BOJA

Da bi ste znali koliko vam boje treba, prvo treba da izmerite površinu zidova. Na osnovu tih mera radnici u prodavnici će tačno znati koliko vam je boje potrebno. Pri odabiru boje je najbolje da se konsultujete sa radnicima u prodavnici, kako bi što lakše odabrali boju, koja vama najviše odgovara. Ponudiće vam ton kartu sa nijansama raznih boja, ako hoćete da vam oni izmiksuju boju u miks mašini ili možete da uzmete tonere da sami napravite boju. Ja vam preporučujem da odaberete prvi način tj. da vam izmiksuju boju u radnji jer tako dobijate sigurno onu boju koju ste tražili. Uz svaku izmiksovanu boju dobijate i šifru boje tako da ako se desi da vam treba još boje, lako će te dobiti tu istu nijansu.

2.FOLIJA ZA PREKRIVANJE NAMEŠTAJA

To je tanka folija dimenzija 4×5,koristi se uglavnom za prekrivanje nameštaja. Za pod je nemojte koristiti jer će vam više smetati nego što će zaštititi pod.

3.FOLIJA ZA POD

Zaštitna folija za pod ima zadatak da vam sačuva pod od oštećenja i da vas zaštiti od proklizavanja.

4.VALJAK

5.KANTA ZA MEŠANJE I RAZREDJIVANJE BOJE

6.ČETKE

7.TELESKOP

8.ŠPAHTLA

9.FINA ŠMIRGLA

10.MERDEVINE

11.GLET MASA

Ukoliko imate neke neravnine, rupice ili pukotine, popunite glet masom pa išmirglajte finom šmirglom kad se glet masa osuši.

12.KREP TRAKA

Krep trake poznate i kao molerske trake, koriste se za zaštitu površina prilikom krečenja, farbanja itd. Možete ih naći u raznim dimenzijama. Širine su od: 19mm,24mm,3omm,36mm,48mm.

13.KALIJEV SAPUN

Kalijev sapun poseduje visoka svojstva za pranje i podmazivanje. Lako se rastvara u vodi uz stvaranje obilne pene. Namenjen je za pranje zidova, podova, odmašćivanje, podmazivanje industrijskih transportnih traka, pvc cevi kao i za pranje ruku.

Šta treba uraditi sa zidovima pre samog krečenja

Ako su vam zidovi ravni i bez pukotina, rupica itd. onda neće biti problema, a ako postoje neke rupice to možete vrlo jednostavno prekriti glet masom. Kada se glet masa osuši, išmirglajte je nekom finijom šmirglom. Ako zidovi imaju neku prljavštinu,na primer od masnoće, neke hrane itd. onda operite zidove, to možete uraditi kalijevim sapunom. Pre samog krečenja trebalo bi zidove premazati podlogom i ostaviti da se suše nekoliko sati.

E sad kad ste uzeli boju, pripremili zidove, zaštitili pod, nameštaj, pripremili alat i prelepili krep trakom utičnice i prekidače, možete preći na sledeći korak, a to je krečenje.

Završna faza – KREČENJE STANA

Prvo što treba da uradite pre samog krečenja je to da razredite boju sa 10% vode, i kad god se boja u kanti zgusne pri krečenju dodajete po malo vode, promešate boju pa onda nastavite sa krečenjem. Krečenje se vrši odozgo na dole, prvo se kreči plafon.

Kada se plafon osuši predjite na zidove. OKREČITE prvo uglove, ivice odnosno teže dostupna mesta. Nakon što ste to uradili, nanesite boju valjkom na zid odozgo na dole. Bitno je samo da valjak ne pritiskate mnogo jako na zid, kako bi valjak mogao da se okreće i sam odradi svoj posao. Kada nanesete prvi sloj boje ostavite da se zidovi dobro osuše, pa tek onda nanesite drugi sloj boje.

Kada završite sa krečenjem, sledi čišćenje stana i eventualno ispravljanje nekih grešaka koje ste prevideli. Pobacajte najlone, operite alat,vratite stvari na svoje mesto i uživajte u svojim sveže okrečenim prostorijama.

3 мишљења на „KREČENJE STANA-kako sami da okrečite stan

  1. Повратни пинг: FARBANJE STOLARIJE – ZNAM KAKO

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s