UREDJENJE PROSTORA

KUHINJA – UREDJENJE KUHINJE

Kuhinja važi za jednu od najvažnijih prostorija, odnosno predstavlja centralni deo jednog doma. Kuhinja kao centralni deo jednog doma, zaslužuje dosta pažnje pri uredjenju, kako bi je pretvorili u prijatno mesto za svakodnevni boravak. Pored funkcionalnosti kuhinja treba da bude kvalitetna, dugovečna ali i da ima lep estetski izgled kako bi ulepšala vaš životni prostor.

Kuhinje izradjene po meri

Ako želite da vaš prostor uredite što bolje i kvalitetnije, izrada kuhinje po meri je najbolje rešenje za to. Na ovaj način izrade kuhinje, koristite svaki centimetar prostora i pri tome obezbedjujete funkcionalnost prostorije. Kada kupite gotovu kuhinju u radnji, prostor u kuhinji ne može uvek da bude iskorišćen maksimalno, pogotovo ako je prostor predvidjen za kuhinju odzidan tako da ima nekih nepravilnih uglova zbog kojih elemente ne možete uklopiti lepo.

Zato su kuhinje izradjene po meri idealno rešenje, elementi se oblikuju prema prostoru, tako da se prostor koristi u potpunosti. Na ovaj način izrade kuhinje, koristite svaki centimetar prostora i pri tome obezbedjujete funkcionalnost prostorije.

Za zamenu starog i dotrajalog nameštaja u kuhinji, kuhinje izradjene po meri su idealno rešenje. U današnje vreme nije teško urediti kuhinju, bez obzira da li je prostor predvidjen za to veliki ili mali. Sada taj prostor možete urediti, odnosno opremiti kuhinjom, koja je izradjena po meri za koju možete i sami birati materijal. Izrada kuhinje po meri nije tako jeftina stavka u kućnom budžetu.

Raspon cena zavisi od izbora materijala za korpuse, frontove, odabir okova, radne ploče, sudopere itd. Materijali za izradu kuhinja po meri koji se najviše koriste kod nas i koji su se najbolje pokazali po kvalitetu su medijapan i iverica. Kuhinje od punog drveta su najkvalitetnije ali zbog veće cene su i nešto manje zastupljene kod nas.

MEDIJAPAN

MEDIJAPAN je srednje gusta vlaknena ploča, koja se proizvodi od usitnjenog drveta, odnosno piljevine od fine obrade drveta(bukve, smreke, jele itd) sa dodatkom polimernih smola. Zbog svoje ravnomerne gustine u celini, pogodan je za obradu, čime se često koristi kao zamena za puno drvo. Za razliku od iverice MEDIJAPAN ima veću tvrdoću i otporan je na vlagu. Može se obradjivati na isti način kao i obično drvo. Pogodan je i za oplemenjivanje furnirom, laminatima, folijom i kod obrade lakiranjem pa se zato dosta primenjuje u izradi nameštaja.

IVERICA

IVERICA se izradjuje od iverja različitih vrsta drveta (bukva, lipa itd.) koji se medjusobno povezuju sintetičkim vezivima, pomoću visoke temperature, pritiska itd. u tri sloja. Unutrašnji slojevi su od krupnijeg ivera dok su slojevi spolja od sitnijeg ivera. Da bi se iverica koristila u izradi nameštaja mora da se doradi, odnosno da se izvrši oblaganje površine čime se dobija završni izgled. Pojavom oplemenjenih iverica na tržištu, ovaj proces se sve redje koristi, a i proces proizvodnje nameštaja je dosta brži, samim tim i jeftiniji.

KUHINJE OD PUNOG DRVETA

Kuhinje koje su izradjene od punog drveta su najkvalitetnije ali i najskuplje na tržištu. U poslednje vreme kuhinje izradjene od punog drveta, nisu toliko zastupljene kod nas, jer za njihovu izradu potrebni su majstori sa velikim zanatskim umećem, kao i plemeniti materijali zbog čega su ove kuhinje dosta skupe. Kuhinje se izradjuju od različite vrste drveta kao što su bukva, orah, trešnja i mahagoni.

Klasična kuhinja od punog drveta idealna je za kuće, stanove, vikendice jer odaje utisak estetski prijatnog i bogatog doma. Frontovi obično nisu ravni, na pojedinim elementima se pojavljuje prozirno staklo a radna ploča je najčešće od mermera. Za razliku od medijapana i iverice, kuhinje izradjene od punog drveta su kvalitetnije i dugotrajnije.

Proces izrade kuhinje po meri

Proces izrade kuhinje po meri sastoji se iz nekoliko stavki. Prva stavka je precizno merenje, kako bi iskoristili svaki centimetar prostora koji je predvidjen za kuhinju. U većini slučajeva majstori koje angažujete za izradu kuhinje ne naplaćuju svoj dolazak radi uzimanja mera, odnosno to je sve uračunato u cenu kuhinje. Sledeća stavka je odabir materijala za izradu kuhinje, da napomenem da od izbora materijala dosta zavisi kvalitet i cena kuhinje.

Za koliko će vremenski kuhinja biti gotova to dosta zavisi od stručnosti majstora koga ste odabrali. Od stručnog majstora možete dobiti i korisne savete pri odabiru materijala za kuhinju. Kada je kuhinja gotova, sledi njeno montiranje. Za montiranje kuhinje je potreban odgovarajući alat kao i stručnost majstora koja u ovoj fazi treba da dodje do izražaja, kako bi se kuhinjski elementi uklopili što idealnije u prostor.

Izrada kuhinja po meri je idealno i veoma isplativo rešenje kako za veliki, tako i za mali prostor koji je predvidjen za kuhinju. Osim što dobijate kuhinju u čijoj izradi možete i sami da učestvujete, vi maksimalno koristite i prostor tj. koristite svaki milimetar prostora koji je predvidjen za kuhinju. Tako dobijate na boljoj funkcionalnosti i estetici samog prostora. Kuhinje izradjene po meri su idealno rešenje za svaki dom.

Uredjenje kuhinje

Kao i kod renoviranja KUPATILA i uredjenje kuhinje zahteva dobru organizaciju, plan i dosta strpljenja. Pre samog početka radova bilo bi poželjno dobro osmisliti kako treba da izgleda vaša kuhinja. Od veličine i osvetljenosti kuhinje zavisi i njena adaptacija, ako je kuhinja slabo osvetljena birate svetlije tonove, a ukoliko je kuhinja dobro osvetljena možete ubaciti i tamnije tonove pločica i ugradnih elemenata.

Plan uredjenja kuhinje pravite prema potrebama vaše porodice. Kuhinja treba da bude multifunkcionalna, a da bi to postigli nemojte štedeti na novcu, uložite koliko je potrebno jer kuhinju ne renovirate često. Dobro isplanirajte prostor, napravite idealan raspored za vaše elemente. Ako ne možete da nadjete adekvatnu gotovu kuhinju uvek postoji rešenje a to su kuhinje izradjene po meri.

Da bi jedna kuhinja bila funkcionalna treba obratiti pažnju na nekoliko osnovnih pravila.

  1. Iskoristite prostor maksimalno
  2. Svaki kuhinjski element postavite na svoje mesto
  3. Osim rasvete na plafonu, ugradite led rasvetu u kuhinjske elemente
  4. Podne i zidne obloge neka budu odgovarajuće boje i veličine

Odabir pločica za kuhinju

Pored velikog izbora pločica dodatnu brigu predstavlja i boja kuhinjskih elemenata. Da bi kuhinja lepo izgledala sve to mora da se uklopi u jednu skladnu celinu. Kod odabira pločica morate obratiti dodatnu pažnju i na klasu pločica.

Postoje prva, druga i treća klasa pločica. Razlika izmedju prve i treće klase je u tome što treća klasa ima manjih odstupanja u dimenzijama, pa će te morati sve nedostatke da popunjavate fug masom što može da utiče na estetski izgled kuhinje. Kada birate podne pločice treba da vodite računa da imaju osnovna neklizajuća svojstva. Fug masa treba da bude tamnija radi lakšeg održavanja. Gledajte da i podne i zidne pločice uzimate od istog proizvodjača i to u kompletu.

Proces adaptacije kuhinje sastoji se iz nekoliko faza:

  1. Demontaža stare kuhinje
  2. Skidanje zidnih i podnih pločica
  3. Zamena instalacija kako vodovodnih tako i elektro instalacija, pogotovo ako menjate raspored uredjaja u kuhinji
  4. Obrada zidova posle molerskih radova(krpljenja rupa, gletovanja, postavljanja ugaonih lajsni, krečenja)
  5. Lepljenje pločica
  6. Postavljanje kuhinje i električnih uredjaja

Rasveta

Da bi kuhinja bila multifunkcionalna, potrebna je i dobra rasveta. Pre ugradnje rasvete treba napraviti plan, kako bi rasvetu postavili tamo gde je to stvarno potrebno. Od veličine kuhinjskog prostora, veličine kuhinje, njenog oblika i boje, zavisi i kakvo će osvetljenje biti. Rasvetu neko ugradjuje čisto iz estetskih razloga a neko da bi dodatno osvetlio neke delove kuhinje. Dodatno osvetljenje se najčešće postavlja ispod gornjih elemenata kuhinje.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s